Hlavní obsah

Expert na trapnost Nathan Fielder opět staví televizní tvorbu na hlavu

Foto: Skyshowtime

Nathan Fielder dál bourá naše očekávání. Tentokrát spolu s Emmou Stone.

Reklama

Americký seriál The Curse, který právě přistál na platformu Skyshowtime, rozhodně není pro někoho, kdo si u televize potřebuje oddechnout. Jestli ale chcete vidět něco znepokojivého, budete z něj na větvi.

Článek

Nathan Fielder je jeden z nejpodivnějších televizních tvůrců současných Spojených států. Proslavil se bizarní reality show Nathan For You, ve které se snažil pomáhat strádajícím drobným podnikatelům těmi nejblbějšími nápady pod sluncem. V roli výkonného producenta přinesl světu i dokumentární one man show Jak na… s Johnem Wilsonem, která v televizní tvorbě nemá obdoby.

Předloni pak navázal s ujetým meta seriálem Zkouška, ve kterém se snaží eliminovat chaos reálného života tím, že pomáhá nejprve ostatním a pak sobě nazkoušet všechny možné životní situace.

Škatulka reality TV mu ale zjevně začala být malá. S aktuálním The Curse se pouští plně na pole hrané tvorby, která mu dává více kontroly nad obsahem, a může tak zobrazovaná témata komentovat víc do hloubky. V The Curse ale zůstávají všechny prvky, které Fielderovu tvorbu provázejí od počátku: symfonie trapnosti, kvůli které sledování seriálu občas musíte přerušit, ale i existenciální hrůza z nefunkční mezilidské komunikace.

Gentrifikace s lidskou tváří

Hlavní děj seriálu sleduje Whitney a Ashera Siegelovy, realitní makléře, kteří se snaží zbavit obvinění, že se svou prací cynicky podílejí na gentrifikaci města Española v Novém Mexiku. Aby ukázali lidskou tvář, točí o své práci reality show Fliplantrophy. Nathan Fielder se tedy prvků reality TV ani tentokrát nevzdal.

Aby nebyl na veškerou divnost sám, přizval si na pomoc celou partu tvůrců, kteří jsou známí svým vlastním ujetým stylem. V roli režiséra zmíněné reality show se objevuje Benny Safdie, který se spolu se svým bratrem Joshuou proslavil snímkem Drahokam s Adamem Sandlerem. Safdie si také přetáhl newyorského hudebníka Daniela Lopatina – na úvod do jeho znepokojivého stylu si stačí pustit jeho vystoupení v Tonight Show Jimmyho Fallona.

Safdie se podílel i na scénáři a není pochyb o tom, že oba s Fielderem rádi provokují scénami, u kterých si museli říkat „to ještě na obrazovce nikdo nikdy neviděl“. Občas může jít o všednodenní blbůstky jako kostrbaté hádky o koukání do mobilního telefonu. Často o vyloženě surreálné úlety vyplývající z bizarního prostředí stříbřitých pasivních domů, které se dvojice hlavních postav snaží prodávat. Zrcadlový povrch těchto domů má v namyšlených představách manželů Siegelových odrážet unikátní původní sousedství v rámci jejich pokusů o gentrifikaci s lidskou tváří. Stříbrné deformace odrazů domu zároveň poskytují stejnou měrou humornou a znepokojivou příležitost zformovat logo seriálu v úvodu každého dílu – nejčastěji přes obličej některé z postav.

Po většinu děje funguje The Curse jako bolestivě pomalá satira na vylhaný altruismus a liberální přetvářku dobře zaopatřených manželů Siegelových. Zdrojem trapnosti ale nejsou jen jejich interakce s právem podezřivavými místními, které vyústí až v titulní „prokletí“. Pnutí tu bují i mezi manželi a zámožnými rodiči Whitney, mezi režisérem Fliplantropy a Asherovým kamarádem z dětství Dougiem, ale především mezi manželi samotnými. Už na začátku dojde na konverzaci o mikropenisech, teprve postupně se ale tvůrcům děj seriálu daří čím dál tím víc vykloubit z pantů, až se ke konci úplně převrátí vzhůru nohama.

Fielder se tradičně obsadil do hlavní role Ashera. Seriál The Curse by ale nefungoval, kdyby mu v roli Whitney nekontrovala Emma Stone (Černobílý svět, La La Land nebo Chudáčci), která tu opět potvrzuje, že patří mezi nejtalentovanější americké herečky své generace (což dokládá i aktuální Zlatý glóbus). Její výkon kotví veškeré ujetosti, které do seriálu narvala banda divňousů okolo Fieldera a Safdieho.

To, že je seriál The Curse mnohými kritiky vynášen do nebes jako bezprecedentně odvážné vykročení z normy, je spíše výrazem toho, jak moc se velká část současné seriálové produkce drží při zemi. Což ale neznamená, že by Fielderova ujetost, hnaní principů reality TV do extrému a ochota občas i prvoplánově provokovat diváky nebyla vítaným osvěžením.

Není vůbec zřejmé, jestli pokračování The Curse bude možné. Můžeme ale jen doufat, že Fielderova produkce pokračovat bude, a to na aktuální trajektorii stále rostoucích ambicí a s hvězdnou podporou talentů, jako je Emma Stone. Snad Fielder mezitím zcela neodletí…

Seriál: The Curse (USA, Skyshowtime, 2023)

Komedie / Drama / Thriller

USA, (2023–2024), 8 h 45 min (Minutáž: 36–69 min)

Tvůrci: Benny Safdie, Nathan Fielder

Režie: Nathan Fielder, David Zellner

Scénář: Nathan Fielder, Benny Safdie, Carrie Kemper

Kamera: Maceo Bishop

Hudba: John Medeski

Hrají: Nathan Fielder, Emma Stone, Benny Safdie, GiGi Erneta, Corbin Bernsen, Barkhad Abdi, Constance Shulman, Jerry G. Angelo, Michelle Campbell, Oscar Avila

Reklama

Doporučované