Hlavní obsah

Hyperpopová jízda i inspirace doom metalem. Nominace na cenu Vinyla

Foto: pxhere

Hned pět alb v kategorii deska roku má šanci získat cenu Vinyla. Ilustrační fotografie

Reklama

Hned pět alb v kategorii deska roku má šanci získat cenu Vinyla. Do nominací se dostali Anna Vaverková, Amelie Siba, Petra Hermanova, Toyota Vangelis a dvojice yanntray & kvítek.

Článek

Díky rovnému počtu hlasů má v letošním ročníku hned pět alb šanci získat hudební cenu Vinyla. Třináctý ročník je o to zajímavější, že se mezi nominované vrací několik jmen, která se umístila už v minulých letech.

Pražská hudebnice Amalie Siba se o titul desky roku uchází už podruhé, tentokrát se svým druhým albem Gently Double A. Další z vracejících se jmen je Anna Vaverková. Loni získala nominaci na objev roku a letos se svojí novou deskou Pozdravy z polepšovny vrací s líbivým, a přesto originálním elektro popem.

Nominování dostala i deska Výklopný světlomety od Toyota Vangelis. Jak už název alba i umělcova přezdívka naznačuje, jedenáct písniček vezme své posluchače na rychlou hyperpopovou projížďku, která občas zamíří i na území experimentální elektroniky.

Neotřelost vybraných desek podtrhuje i konceptuální album vokalisty yanntraye a producenta Kvítka pojmenované podle německé legendy Kaspar Hauser. Pětici nominovaných pak uzavírá In Death’s Eyes od Petry Hermonové. O jejím talentu vypovídá i to, že získala vůbec první cenu Vinyla v roce 2011. Tentokrát se ale jedná o první desku její sólové dráhy, ve které se inspirovala dronem i doom metalem. Důležitou roli na desce hraje vyrovnávání se se smrtí blízkého člověka.

V kategorii Objev roku byli nominováni raperka Klara Wodehn a elektroničtí hudebníci Matěj Dvořák alias Bols/sLoB a Jakub Strouhal působící pod jménem Wheel Cherry. O poslední kategorii s názvem počin roku potom byl nominován kolektiv Jednota Neratov za jejich promotérské aktivity, festival Bvcolica a label Butterclub.

Poslední nominaci pak získal projekt Nadšením nájem nezaplatíš. Ten se zaměřuje na neuspokojivý stav kulturní žurnalistky v českém mediálním prostředí. Zdůrazňuje, že novináři a novinářky v kulturních rubrikách se musí vyrovnávat s částečnými úvazky a nízkými honoráři.

Slavnostní vyhlášení třináctého ročníku proběhne 6. března v pražském Lucerna Music Baru, kde při té příležitosti zahrají Toyota Vangelis, Petra Hermanova a další nominovaní umělci.

Reklama

Související témata:

Doporučované