Hlavní obsah

Magie jménem film. Výstava se inspiruje Godardem i „filmovou tmou“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Když se umělci vyjadřují pomocí pohyblivého obrazu. Tato myšlenka naplnila tři patra v Domě U Kamenného zvonu. Výstava Myslet filmem hledá způsoby, jakými audiovizuální umění filmovou řeč posouvá, ale i navrací ke kořenům.

Reklama

Článek

Inspirací výstavy se stala pro kurátory myšlenka francouzského režiséra Jeana-Luca Godarda, že film je „forma, která myslí“. Skladba obrazů a zvuků dokáže formulovat určité ideje, ale také reflektovat materiální, formální a narativní prvky, jež filmové médium utvářejí.

Výstava Myslet filmem volně navazuje na exhibici Myslet obrazem. Ta se inspiruje filozofickými úvahami Miroslava Petříčka.

„Naše vnímání chřadne, protože jakkoliv jsme zaplaveni nejrůznějšími věcmi, které vyvolávají smyslové podněty, je třeba si uvědomit, že většina z toho jsou strašně triviální podněty,“ řekl Petříček o výstavě v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Obraz je způsob, jakým se učíme vidět.“

Co se učíme, když obrazy rozpohybujeme? To zjistíte na výstavě Myslet filmem, která je k vidění ještě do 18. února.

Nahlédněte do výstavy Myslet filmem.

+7

Kurátorka: Sandra Baborovská

Umělci a umělkyně: Zbyněk Baladrán, Radek Brousil, Jakub Jansa, Ján Mančuška, Lea Petříková, Sara Pinheiro, Tomáš Svoboda, Ondřej Vavrečka

Místo: Galerie hlavního města Prahy, Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13

Výstava potrvá do 18. února.

Otevřeno od úterý do neděle (10–20 h).

Reklama

Doporučované