Hlavní obsah

Na Cenu Jiřího Ortena 2023 mají nominaci dvě básnické sbírky a soubor povídek

Foto: Cena Jiřího Ortena

Cenu Jiřího Ortena pro literární talenty do třiceti let může letos získat mimo jiné básnířka Anna Sedlmajerová.

Reklama

Porota ve 36. ročníku ceny pro talentované autory do 30 let vybrala z 23 přihlášených titulů sbírky Andrstán Filipa Klegy a Bizarrum multiflorum Anny Sedlmajerové a soubor krátkých próz Ondřeje Škrabala Cesta k billboardu.

Článek

Autorské čtení nominovaných se uskuteční 20. dubna od 19:00 v kavárně Božská lahvice a také 11. května od 17:00 na veletrhu Svět knihy Praha. Vyhlášení vítěze Ceny Jiřího Ortena 2023 bude 17. května v 17:00 v Zrcadlové kapli Národní knihovny.

Další čtyři knihy zaujaly porotu natolik, že ačkoli nebyly zahrnuty do trojice nominovaných titulů, zařadila je na seznam knih, které stojí za přečtení. Jedná se o básnickou sbírku Atrina Matuštíka Naše řeč, básnický debut Eleny Pecenové Jako bych očima fotografovala stále ty stejné snímky, sbírku Kostlivec světa / Cyklolineár od Ladislava Zářeckého a prozaický debut scenáristky Sáry Zeithammerové Stehy.

Filip Klega se narodil v roce 1992 v Ostravě. Je členem undergroundového uskupení Vítrholc, kde recituje a hraje na baskytaru. Spolupořádá autorská čtení, publikoval v několika antologiích a Andrstán je jeho knižní debut. Podle poroty se vztahuje k estetice undergroundu, jeho sbírka je sonda do nižších pater společnosti, nepostrádá posvěcující humor a komunitní vtípky pak podtrhují celkové vyznění i pro čtenáře, kteří nejsou insidery mezi outsidery.

Anna Sedlmajerová se narodila v roce 1996, žije v Brně a pracuje jako krajinářská architektka. Publikovala časopisecky nebo na internetových portálech a sbírka Bizarrum multiflorum je také jejím debutem. Porota uvedla, že Sedlmajerová vychází z češtiny k jiným jazykům, z literatury k výtvarnému či zvukovému uchopení textu, od sebe přes druhého až k člověku jako druhu, k rostlinám a všemu živému. Mysticky a imaginativně znovuvytváří a z jakési druhé odvrácené strany bytí uchopuje Zemi, život na ní a lidský rod.

Ondřej Škrabal se narodil v roce 1992, je spisovatel a divadelní režisér. Byl šéfredaktorem časopisu Psí víno, jeho texty se objevují v A2, Tvaru či Salonu Práva. V roce 2016 založil divadelní Studio Rote, s nímž inscenoval například texty Petera Handkeho či Elfriede Jelinekové. V roce 2018 knižně debutoval sbírkou Platná pravidla pro herce.

Podle poroty jeho nominovaná povídková sbírka Cesta k billboardu přináší příběhy postav hledajících možnosti existence v cizím prostoru, jemuž se snaží porozumět a snad i přizpůsobit. Blahobytný Západ se proměňuje v prostor míjení, nepochopení a osamocení, stejně tak je ale i místem, v němž náhodná setkání mohou nasvítit lidský život a hledání sebe sama z nových úhlů.

Reklama

Doporučované