Hlavní obsah

Netflix chtěl vyzrát na prokletý příběh. Povedlo se to jen částečně

Foto: Netflix

Avatar: Legenda o Aangovi. Netflix si troufl adaptovat nenapodobitelný kult.

Reklama

Nejdřív animovaný seriál, později otřesný hraný film a teď série na Netflixu. To je filmová cesta avatara Aanga. Nová verze se uhnízdila na půli cesty mezi dvěma předchůdci, důstojným nástupcem původní předlohy ale zatím není.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Legenda o Aangovi se začala vyprávět téměř dvacet let zpátky. Nebo možná už před tisíci lety, kdy někteří lidé ve filmovém světě dokázali ovládat základní živly - vzduch, vodu, zemi a oheň. Rovnováhu mezi jednotlivými národy udržoval avatar, který byl jako jediný na světě schopný kontrolovat všechny elementy a navíc komunikovat se svými předchozími verzemi. Jednoho dne ale Národ ohně rozpoutal válku a avatar zmizel.

Co se děje dál, popisuje v 61 dílech a třech sériích animovaný seriál, který v roce 2005 začala vysílat americká televizní stanice Nickelodeon. A nápaditý příběh si rychle získal oblibu fanoušků i kritiky. Ceněné bylo zejména to, že dětskému publiku s citem přiblížil témata jako válka, kolonizace nebo genocida, která zdánlivě do světa nejmenších nepatří. I bez nich by si ale seriál patrně oblibu diváků našel. Barevný svět plný nadpřirozených jevů, bojů, intrik, ale i prvních lásek nepostrádal napětí, dějové zvraty, ale třeba ani roztomilý humor, díky kterému si seriál dodnes užívá i podstatně starší publikum.

O pět let později se ale naděje a sny fanoušků na další zážitky ze světa vládců živlů rozplynuly. Přišla adaptace režiséra M. Night Shyamalana se jménem Poslední vládce větru. A ta byla - eufemisticky řečeno - příšerná. Pro fanoušky Legendy o Aangovi byla asi zhruba podobným zklamáním jako Green Lantern pro příznivce DC Comics nebo téměř všechny filmy od Marvel po Avengers: Endgame pro fanoušky „marvelovek“, případně český Survivor pro obdivovatele americké verze této reality show. Teď už si asi každá divácká skupina umí představit, o jak hluboké emoce šlo.

Je proto s podivem, že se teď prokletý příběh dočkal další adaptace. Netflixovská Legenda o Aangovi zakotvila zhruba někde uprostřed mezi původním animovaným seriálem a Shyamalanovou verzí.

Kde změny (ne)fungují

Příběh, který fanoušci seriálu Avatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Airbender) znají už dvacet let, se ve třetí verzi trochu změnil. V jádru ale zůstává stejná, poměrně jednoduchá zápletka. Aang se jako každý správný fantasy hrdina vydává na dalekou cestu, která ho má naučit, jak být lepším člověkem a jak ochránit dobro před zlem. Ve své počáteční naivitě je trochu jako Eragon bez draka nebo Frodo bez Gluma, prstenu a mithrilové zbroje.

Jako každého správného fantasy hrdinu i Aanga na této cestě potkají mnohé nástrahy - válečníci Národa ohně, duch Koh a vlastně i Bumi, starý král v jednom z měst, které mladý avatar navštíví. A opět jako každému správnému fantasy hrdinovi i jemu pomáhají přátelé - Katara a Sokka.

Z děje oproti animované verzi zmizely některé drobné zápletky a kvůli tomu bohužel současní hrdinové přišli o některé ze svých charakteristických rysů. Nejvíce patrné je to snad u prince z Národa ohně Zuky. Měl to být mnohovrstevnatý charakter, který se zpočátku jeví jako jasný záporák, ale postupně se jeho hrany opracují. Provedení Netflixu je ale nedotažené. Zuko není dost zlý, spíše se projevuje jako rozmazlený ufňukánek, a změny na jeho povaze tak nejsou tak výrazné, jak by v ideálním případě měly být.

Hlavní hrdina Aang pak přišel o část své dětské hravosti a laškovnosti, díky které se diváci před dvaceti lety dokázali s postavou sžít. Z malého avatara se stal mrzutý chlapec, který neví, jak s údělem, jenž má, naložit. A nemůže tak plnit svůj hlavní úkol: ukazovat nejmenším divákům, jak se vyrovnat s dospíváním a zdoláváním nejrůznějších překážek.

+2

Půlkrok k dospělému divákovi

Za osekáním drobných rysů malého hrdiny nejspíš stál jednoduchý motiv - přiblížit příběh staršímu diváctvu. Takový záměr dává smysl. Skalní fanoušci seriálu dospěli, a tak by se i Aang mohl dočkat obdobného vývoje. Navíc k tomu vybízí i posun od animovaného formátu ke hranému nebo změny ve stopáži jednotlivých dílů - z dvaceti minut na téměř hodinu.

Pokus o dospělou verzi kultovního dětského příběhu ale Netflixu nevyšel. Původní seriál narozdíl od nové verze dokázal budovat napětí, nechával navzdory nepříliš komplikovanému příběhu diváka přemýšlet o tom, co se na plátně děje. Teď tvůrci místo toho zbytečně vodí diváka za ručičku a drobné dějové zápletky téměř okamžitě vysvětlují. Nový seriál dokonce daleko méně přibližuje i témata, jako jsou už zmíněná kolonizace nebo genocida, která byla pro animovaný seriál zásadní. A zbyde tak jen jednoduchý hrdinský příběh v poutavých, barevných kulisách, který vlastně není atraktivní pro nikoho. Pro starší je příběh příliš jednoduchý a doslovný a mladší přišli o hrdinu, se kterým by se dokázali ztotožnit.

Nový Aang tak ustrnul někde na půli cesty mezi oceňovaným dílem a naprostým filmovým propadákem. Po vizuální stránce se z jeho příběhu stala zajímavá podívaná. Přesto legendě o malém avatarovi chybí lehkost, kterou by jako původem vzdušný nomád postrádat rozhodně neměl.

Netflix ohlásil, že chce Aangův příběh rozpracovat i v další sérii. Možná, že se do něj lehkost ještě dostane. Moc pravděpodobné to ale není. Možná, že některé příběhy patří jen do animovaného světa a pestrobarevných myslí dětských diváků.

Seriál: Avatar: Legenda o Aangovi (2024)

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Mysteriózní / Komedie

USA, (2024–2025), 15 h 16 min (Minutáž: 47–64 min)

Tvůrci: Albert Kim

Režie: Michael Goi, Roseanne Liang, Jabbar Raisani, Jet Wilkinson

Scénář: Albert Kim, Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko (více)

Kamera: Michael Balfry, Michael Goi, Stewart Whelan

Hudba: Takeši Furukawa

Hrají: Gordon Cormier, Kiawentiio, Ian Ousley, Dallas Liu, Paul Sun-Hyung Lee, Ken Leung, Daniel Dae Kim, Tamlyn Tomita, Yvonne Chapman, Elizabeth Yu, James Sie

Reklama

Související témata:
Seriál Avatar: The Last Airbender

Doporučované