Hlavní obsah

Snímek japonského režiséra zvítězil na festivalu krátkých filmů Pragueshorts

Foto: Pragueshorts/press

Snímek z filmu Oyu režiséra Atsushiho Hiraie.

Reklama

O víkendu v pražských kinech skončil 18. ročník festivalu krátkých filmů Pragueshorts. Porota vyhlásila vítěze, udělila ceny… A filmy se z kinosálů přesunuly do online prostředí.

Článek

Osmnáctému ročníku přehlídky krátkých filmů, kterou organizuje tým MFF Karlovy Vary, nepřekvapivě dominovala filmařka Daria Kashcheeva. Ta vzbudila pozornost už svým předchozím snímkem Dcera (2019), za který získala Českého lva za nejlepší studentský film i studentského Oscara.

Tentokrát ohromila snímkem Electra. Film získal Zvláštní uznání v Mezinárodní soutěži, což není velké překvapení vzhledem k poměrně velké pozornosti, kterou už film ve světě vzbudil. Electru viděli diváci MFF v Cannes, oceněna byla na festivalech v Torontu a Ottawě.

Podívejte se na upoutávku k filmu Electra.Video: Daria Kascheeva, Seznam Zprávy

Electra se také stala vítězným snímkem Národní soutěže. „Inspirativní film, v němž se kreativní a netradiční technikou skvěle mísí animace s hraným filmem a vytváří nevšedně komponované a mnohovrstevnaté dílo,“ ohodnotila snímek porota. Film Darii Kashcheevy zpracovává nelehké téma zneužívání a domácího násilí.

Experimentální AliEN0089

Sekce Labo divákům Pragueshorts každoročně představuje neotřelé a inovativní přístupy k filmovému jazyku i formám vyprávění. Porota složená z hudebnice Moniky Omerzu Midriakové, spisovatele Petra Šestáka a designérky Ivany Kocmanové ocenila snímek AliEN0089 chilské režisérky Valerie Hofmann, který se odehrává na hranici mezi reálným a virtuálním světem. „Experimentální vrstvení a prolínání formálních i významových rovin jsou navzdory jejich rozmanitosti dovedeny do sevřeného celku. AliEN0089 je výpovědí o já a společnosti, která už se nepohybuje ani ve virtuálním, ani ve skutečném světě, ale právě na jejich průsečíku,“ prohlásila porota.

Zvláštní uznání pak míří za filmem Kinderfilm od uměleckého kolektivu Total Refusal. „Herní prostředí GTA se tu stává vtipnou i mrazivou metaforou vyprázdněných životů, ve kterých něco chybí, ale auta to rozhodně nejsou. Naštěstí se ve světě, kde každý mechanicky tancuje už jen sám se sebou, ještě najde hrdina, který to něco hledá,“ uvedla porota.

Pragueshorts míří do online prostředí. Které filmy by vám neměly uniknout?

Oyu, meditativní film z japonských lázní

Hlavní cena festivalu, tedy nejlepší film Mezinárodní soutěže, letos patří japonsko-francouzskému snímku Oyu režiséra Atsushiho Hiraie. Onsen – japonské veřejné lázně – jsou pro někoho typickou ukázkou odlišnosti kultur. Pod slupkou zdánlivé jinakosti ale režisér ukazuje, jak podobně lze vnímat tak zásadní téma, jakým je vyrovnání se s odchodem blízkých.

„Tento hluboce lidský film vypráví křehký, a přesto silný příběh. Snímek nás silně zasáhl a nemůžeme se dočkat, čím nás režisér Atsushi Hirai překvapí příště,“ uvedla porota ve svém prohlášení.

Filmy oceněné na Pragueshorts

Mezinárodní soutěž: Oyu, režisér Atsushi Hirai

Zvláštní uznání: Na mou duši, na psí uši (Sam Manacsa), Electra (Daria Kashcheeva)

Národní soutěž: Electra, režisérka Daria Kashcheeva

Zvláštní uznání: Bzukot Země (Greta Stocklassa), Osmý den (Petr Pylypčuk)

Labo: AliEN0089, režisérka Valeria Hofmann

Zvláštní uznání: Kinderfilm (Total Refusal)

Cena diváků: animovaný snímek Curiosa, režisérka Tessa Moult-Milewska

V neděli 3. března odstartovala na KVIFF.TV online část festivalu Pragueshorts, která potrvá až do 17. března. Ke zhlédnutí zde bude 55 snímků z festivalového programu, včetně vítězného snímku Mezinárodní soutěže Oyu, držitele Ceny diváků Curiosa nebo filmů Bzukot Země a Osmý den, oceněných Zvláštním uznáním poroty Národní soutěže.

Měsíční předplatné KVIFF.TV stojí 160 Kč.

Reklama

Doporučované