Hlavní obsah

Válka v bezpečí Rudolfina. Z výstavy nejde odejít s klidným svědomím

Jonáš Zbořil
Editor Kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Markéta Černá, Galerie Rudolfinum

V Galerii Rudolfinum je až do června otevřená výstava Zhanny Kadyrovy, Unexpected.

Reklama

Výstava Unexpected ukrajinské umělkyně Zhanny Kadyrovy v člověku znovu probudí nečekaně silné pocity z války, na kterou jsme si z televize už příliš zvykli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oblíbená průpovídka lidí, kteří se bojí moderního umění, říká, že v dnešní galerii si lze i elektrickou zástrčku splést s uměleckým dílem. I první díla na výstavě Unexpected zpočátku působí abstraktně. Na stěně visí černé a bílé kachle, po kterých se větví pavučiny puklin. Uprostřed místnosti stojí proděravělé bílé kvádry, které jako by je někdo osprchoval žíravinou.

Ve skutečnosti jde o díry po kulkách nebo po střepinách granátů. Zhanna Kadyrova přivezla do bezpečí pražské Galerie Rudolfinum důkazy o zničující válce.

Unexpected dokáže v člověku vyvolat pocit viny i soucit. Jindy jako by ukrajinská umělkyně zápasila sama se sebou a s tím, co ještě dokáže umění. Pomůže jí vyrovnat se s válkou? Opravdu má takovou sílu, jakou mu přisuzovala před začátkem ruské invaze?

Kadyrova hledá cestu v banalitě. Vystavuje buď vyříznuté pláty pouličního asfaltu, na který dopadly rakety, nebo naopak minimalistické kresbičky oblíbených panoramat evropských měst - nad fixem načrtnutými střechami visí nápis: vzdušný poplach. Je to zoufale jednoduchý způsob, jak probudit návštěvníka z letargie.

+7

V jiné části expozice ukazuje Kadyrova bruskou nařezané valouny - připomínají nakrájený chleba. Jako by v ní válka probudila nečekanou fascinaci ničením. Když už ví tolik o rozbombardovaných vnitřnostech domů, proč se nepodívat do nitra kamenů?

Ve videoinstalaci o rozřezaných valounech pak prezentuje výsledky společné práce obyvatelům karpatské vsi, kam spolu s partnerem uprchla před válkou. Sousedi dílu moc nerozumí.

Unexpected je tíživá výstava, ale Kadyrova dokáže být sebeironická, potměšilá a poťouchlá. Ve videu o tvorbě rozřezaných valounů se najednou přemísťujeme do výstavní síně, kameny zvědavě pozorují návštěvníci. Divák se najednou dívá na jiné diváky a v náhlém záchvatu nejistoty má tendenci hledat, jestli ho v Rudolfinu také nesleduje kamera.

Tenhle znepokojivý pocit člověku zůstane po celou dobu výstavy. Trapné uvědomění si, v jak bezpečném prostředí se právě nacházím, jak se dívám na válku přetvořenou v umění, jak si v tichosti čtu v seznamu zničených kulturních památek na Ukrajině nebo si prohlížím pokojové květiny, které jen těsně přežily bombardování.

Unexpected je nečekaná umělecká hříčka. Právě proto, že je prostor Rudolfina tak bezpečný, nejde z něj odejít s klidným svědomím.

Výstava: Zhanna Kadyrova - Unexpected

Kurátor: Björn Geldhof

Místo: Galerie Rudolfinum, Praha

K vidění: 29. února - 30. června 2024

Vstup volný.

Reklama

Doporučované