Hlavní obsah

Z někdejší hvězdy Disney je generální ředitelka vesmírného startupu

Foto: Shutterstock.com

Bridgit Mendlerová (vpravo) na snímku z roku 2011. Ilustrační fotografie.

Reklama

Bridgitu Mendlerovou proslavila televizní stanice Disney Channel. Teď chce jednatřicetiletá herečka a zpěvačka stavět pozemní stanice pro komunikaci s vesmírnými loděmi coby generální ředitelka startupu.

Článek

Herečka a zpěvačka Bridgit Mendlerová hrála v seriálech televizní stanice Disney Channel jako Hodně štěstí Charlie, Kouzelníci z Waverly nebo ve filmu Lemonade Mouth. Teď se ale její kariéra točí kolem vesmíru.

Na sociální síti X v pondělí oznámila, že je generální ředitelkou společnosti Northwood Space, která si klade za cíl vytvořit „datovou dálnici mezi Zemí a vesmírem“. Společnost už podle Mendlerové získala finanční prostředky ve výši 6,3 milionu dolarů (asi 148 milionů korun).

„Navrhujeme sdílenou pozemní infrastrukturu od prvních principů, abychom zvýšili přístup do vesmíru. Máme před sebou spoustu práce, ale to je ta zábavná část,“ napsala bývalá herečka. Mendlerová strávila posledních několik let studiem na Massachusettském technologickém institutu (MIT) , zároveň studovala i práva na Harvardu.

Mendlerová už dříve pro televizi CNBC řekla, že se „úplně zamilovala do vesmírného práva“, když pracovala v kosmickém úřadu Federální komunikační komise. „Vizí je datová dálnice mezi Zemí a vesmírem. Ten se sice stává jednodušším v mnoha různých dimenzích, ale stále je obtížné posílat data do vesmíru a z vesmíru. Máte potíže najít přístupový bod pro kontakt se satelitem,“ dodala pro CNBC.

Spíše než na stavbu raket nebo družic se proto Northwood Space zaměřuje na hromadnou výrobu pozemních stanic. Pozemní stanice, známé také jako teleporty, jsou obvykle velké a často kruhové antény, které se připojují k satelitům ve vesmíru. Startup chce provést první test připojení k vesmírné lodi na oběžné dráze ještě letos.

Vedoucí softwarového oddělení Shaurya Luthra uvedl, že společnost chce dodávat pozemní stanice „v řádu dnů, nikoli měsíců“, aby provozovatelé satelitů nemuseli trávit čas rekonfigurací svých sítí.

„Pokud chcete speciální anténu, musíte čekat 18 měsíců, než vám ji dodají, nainstalují a postaví,“ dodal Luthra. Startup už teď přitahuje významné investory z oblasti rizikového kapitálu.

Reklama

Související témata:
Bridgit Mendler

Doporučované