Hlavní obsah

Zemřel slavný návrhář Paco Rabanne

Foto: Profimedia.cz

Paco Rabanne, přehlídka kolekce 1990-1991.

Reklama

Jeho jméno se stalo synonymem pro ty nejlepší parfémy i avantgardní oblečení. Španělský módní návrhář, který ovlivnil celé generace svých následovníků, zemřel ve věku 88 let.

Článek

Francisco Rabaneda Cuervo, jedna z ikon světového módního návrhářství známá pod jménem Paco Rabanne, zemřel v pátek 3. února ve věku 88 let.

Informoval o tom na svých stránkách francouzský deník Le Monde, který připomněl, jak zásadním způsobem ovlivnil Paco Rabanne celou branži.

„V dějinách módy za sebou zanechává zcela jedinečný otisk. Jeho jméno se na přelomu 21. století sice stalo především synonymem pro ty nejprodávanější parfémy a katastrofické předpovědi, jeho odvážný výběr materiálů, způsob, jakým pracoval, jeho avantgardní vize a tvůrčí svoboda ovšem ovlivnily celé generace návrhářů,“ napsal v nekrologu Le Monde.

Rabanne byl tím, kdo se nebál do svých modelů zakomponovat plast. Hliník. Kov. Papír. A jiné nekonvenční materiály. Jeho návrhy byly vnímány jako silně futuristické, přestože vizuálně připomínaly možná nejvíc středověké brnění.

Světově proslulým se stal v 60. letech minulého století coby enfant terrible francouzského módního světa. Jako první nechal své kolekce předvádět v rytmu hudby a byl i prvním, kdo na přehlídková mola přivedl modelky černé pleti.

Přečtěte si také

„Mé oblečení má v sobě příběh. Má identitu. Proto se stalo klasikou. Protože i po těch letech ten příběh vypráví,“ zhodnotila kdysi svou tvorbu ikonická návrhářka Vivienne Westwoodová, která před koncem roku zemřela v 81 letech.

Rabanne se narodil 18. února 1934 v baskickém městě Pasajes. Neměl snadné dětství. Jeho otce, republikánského důstojníka, popravily frankistické jednotky během španělské občanské války.

Rabannova matka se živila jako švadlena, časem se vypracovala na pozici hlavní švadleny módního domu Cristóbala Balenciagy v Baskicku.

Balenciaga byl už tehdy pojmem, jeho návrhy nosila španělská královská rodina i celá aristokracie. Kvůli občanské válce však musel své obchody zavřít, rozhodl se svůj byznys přenést do Francie. A Rabbanovi se tehdy - v roce 1937 - stěhovali do Paříže s ním.

Po válce studoval mladý Francisco architekturu na l'École Nationale des Beaux-Arts, peníze si ovšem vydělával tvorbou módních náčrtů pro takové značky jako Dior a Givenchy.

Přesto byla jeho prvním zaměstnavatelem firma zabývající se vývojem železobetonu.

Jak se píše v jeho oficiálním životopise, kariéru v módě nastartoval tvorbou šperků pro Givenchy, Dior a Balenciagu.

Foto: Profimedia.cz

Paco Rabanne, model z roku 1979.

Svůj vlastní módní dům založil v roce 1966. Před svým debutem představil „Manifest: 12 nenositelných šatů ze současných materiálů“. A do svých okázalých a výstředních návrhů zakomponoval takové materiály, jako již zmiňovaný kov, papír a plast.

Jeho tvorbu milovali umělci: Kostým od Rabanneho oblékla Jane Fondová ve sci-fi Barbarella z roku 1968, pro velké koncertní akce oblékal Françoise Hardyovou či Mylène Farmerovou.

Dva roky po startu vlastní značky se vrhl i do světa parfémů. Nejprve ve spolupráci se společností Puig, což skončilo poněkud neslavně spory o registraci. Až v roce 1994 uvedl na trh svou vůni s názvem XS.

Foto: Profimedia.cz

Španělský návrhář Paco Rabanne na snímku z roku 2004.

Rabanne byl výstředník, který zvlášť v pozdějších letech udivoval svými výroky. Věštil neblahou budoucnost, tvrdil, že se mu zjevila Panna Marie, že žije už několikátý život a v součtu už mu je 75 tisíc let. Prý poznal Ježíše, v minulosti se zrodil i jako prostitutka na dvoře krále Ludvíka XV., třikrát viděl Boha a navštívili ho mimozemšťané.

I když tím jeho pověst poněkud utrpěla, jeho vizionářské dílo nepřestalo být pro mnohé inspirací až do dnešních dnů.

Reklama

Doporučované