Hlavní obsah

Kulturní program paláce Vzlet otevře Recept Krištofa Kintery

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Prostřednictvím výtvarného projektu nazvaného Recept, který navrhl Krištof Kintera, se 19. února představí veřejnosti venkovní Galerie Vzlet.

Článek

Nové výstavní místo pro výtvarné umění je na fasádě boční stěny kulturního centra Vzlet v pražských Vršovicích. Zrekonstruovaný kulturní palác vznikl pod vedením tří pražských uměleckých organizací – divadla Vosto5, barokního orchestru Collegium 1704 a vršovického Kina Pilotů – z bývalého sokolského biografu Vzlet. ČTK o tom za organizátory informovala Adéla Kovářová.

Kintera pracuje s fasádou jako s výstavní deskou a posílá do ulic domácí recepturu na štrúdl. „Je to takové kouzlo nesmyslu, určitá nepatřičnost obsahu i formátu. Velký recept moučníku na celou stěnu uprostřed ulice mi přišel jako vhodný začátek komunikace s okolím a s lidmi, kteří zde žijí,“ uvedl autor.

Kurátorkou Galerie Vzlet je Denisa Václavová. Záměrem galerie je pozvat do projektu současné umělce i umělecké skupiny, kteří vytvoří místně specifické dílo na fasádu Vzletu. Programově se bude jednat každoročně o čtyři umělecké projekty vždy po třech měsících.

Kinterův Recept bude vystaven po dobu minimálně tří měsíců. V březnu se aktivity Galerie Vzlet přesunou také do Rohovky – místnosti na rohu ulic Holandská a Norská, kterou přetvoří umělecké seskupení Jedinečné svatopěstitelské družstvo ve výtvarnou instalaci s pracovním názvem Pilot a kuchařka. Program budou moci diváci sledovat zvenku přes vitrínová okna místnosti jako ve výkladní skříni. Rohovka nabídne svůj první kulturní program 16. až 18. února, a to v podobě tradičního studentského festivalu Proces pořádaného Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU.

Součástí únorového programu Vzletu jsou také první individuální prohlídky budovy nabídnuté nejbližším sousedům nového kulturního paláce. Veřejnosti otevře Vzlet své dveře podle aktuální pandemické situace a v návaznosti na uvolnění vládních omezení – oficiální opening Vzletu je plánován na duben 2021. Na jeho otevření vybralo v crowdfundingové kampani přes 1,25 milionu korun.

Budova Vzletu, původní prvorepublikové kino ve Vršovicích, byla během své téměř stoleté existence prosperujícím biografem, zchátralým skladem filmového archivu i multifunkčním kulturním prostorem. Poslední roky zůstávala nevyužitá.

Reklama

Související témata:

Doporučované