Hlavní obsah

Kvůli Benešové veřejnost ztrácí důvěru v celý justiční systém, stěžují si státní zástupci

Foto: ČTK

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se pře se státními zástupci o novém zákonu.

Reklama

Unie státních zástupců zkritizovala v otevřeném dopise výroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Podle ní chtějí státní zástupci jen moc, přičemž nevnímají své povinnosti.

Článek

Unie státních zástupců v otevřeném dopise zkritizovala nedávné výroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) na adresu státních zástupců. Podle prezidenta unie Jana Laty je její hodnocení práce veřejných žalobců nepodložené a může oslabit důvěru veřejnosti v celý justiční systém. Benešová ČTK sdělila, že Latovi odpoví, ale nikoliv otevřeným dopisem, protože na rozdíl od něj nechce podkopávat důvěru v justici. V médiích předtím mimo jiné uvedla, že řada trestních kauz skončila fiaskem a že státní zástupci chtějí jen moc, přičemž nevnímají své povinnosti.

„Především se musím důrazně ohradit proti vašim slovům o neúspěchu řady kauz a neschopnosti nést odpovědnost za ně, která vyvolávají dojem, že soustava státního zastupitelství jeko celek nefunguje a řádně trpí systémovými vadami,” napsal prezident unie Jan Lata.

Benešová v médiích několikrát uvedla, že množství kauz, které řešilo státní zastupitelství, dopadlo fiaskem. Lata v dopise reaguje mimo jiné tím, že “„kondice státního zastupitelství se stále zlepšuje, dokonce je možno říci, že v současnosti se podle prokazatelných výsledků činnosti nachází ve vůbec nejúspěšnější éře své dosavadní existence”.

Benešová nedávno kritizovala kauzu Postoloprty. V ní jde o to, že deset komunálních politiků z Postoloprt na Lounsku schválilo prodej obecního objektu za nevýhodné peníze. Kvůli tomu byli tři roky trestně stíháni. Cena podle revizního posudku ovšem nevýhodná nebyla a okresní soud v Chomutově devět z nich osvobodil.

Tento týden Benešová podala kárné žaloby na dvě státní zástupkyně, které jsou za trestní stíhání politiků v Postoloprtech zodpovědné. Uvedla, že se jedná o „důkaz zásadního a dlouhodobého selhání, které nebyla soustava státních zastupitelství schopna sama vyřešit“.

„Na základě jediné trestní věci u jednoho okresního státního zastupitelství činíte závěry o selhání celé soustavy státního zastupitelství,” ohradil se Lata.

Lata tvrdí, že Benešová hodnotí státní zástupce na základě nepodložených faktů ze strany veřejných žalobců. „Jsou to právě aktéři justice, mezi nimiž coby ministryně spravedlnosti zaujímáte jednu z hlavních rolí, jejichž výroky musejí v nejpřísnější míře respektovat fakta a naopak se vystříhat neférových útoků,” uvedl.

V dopise Lata dále vytýká současnou podobu novely zákona o státním zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce tak nyní podle novely může být odvolán z funkce jen na základě rozhodnutí kárného soudu, nikoliv vlády.

„Jsem nucen konstatovat, že vámi předložená novela zákona o státním zastupitelství se zcela rozešla s původně deklarovaným cílem, kterým bylo posílení jeho nezávislosti. Naopak představuje největší legislativní oslabení nezávislosti soustavy státního zastupitelství od přijetí zákona v roce 1993,” napsal.

Zároveň Latu překvapilo, že ministryně nechce vyjmout státní zástupce z moci výkonné a věnovat jim v Ústavě samostatnou hlavu. „Na jednání, které jste před třemi měsíci měla s vedením Unie státních zástupců, jste tvrdila pravý opak,” dodal.

Ministryně se dnes setkala s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Měli spolu diskutovat zmíněnou novelu zákona o státním zastupitelství. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka pro ČTK uvedl, že se zabývali pouze běžnými provozními záležitosti a na debatu o novele nebyl prostor. Řešili tak například odchod některých státních zástupců do důchodu.

Reklama

Doporučované