Hlavní obsah

Kvůli modré pilulce riskují Češi zdraví v asijských e-shopech. Letos bylo odhaleno už 22 případů

Reportáž o padělcích. Co se děje s padělky léků z mezinárodních zásilek a jaké léky Češi nejčastěji objednávají?Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Černý trh s léky celosvětově roste a zákazníky má i v Česku. Celní správa jen letos odhalila 22 mezinárodních zásilek, které obsahovaly padělky nejrůznějších léků. Vůbec nejčastěji čeští zákazníci objednávají kopie přípravků na erekci nebo hormonální léky.

Článek

Padělky se do Česka dostávají mezinárodní poštou, a nejen letecky. Blistry s tabletami jsou ale dobře viditelné pod poštovním skenerem. „Zásilka s léky je obvykle menší, zákazník si je objednává pro vlastní potřebu, obsah je kolem sta kusů tablet,” vysvětlil Martin Florián, referent celního řízení.

Zkontrolované zásilky pak končí pod zámkem a dohledem kamer v dočasném skladu celního úřadu. Jen za loňský rok vyčíslilo Generální ředitelství cel škodu farmaceutickým firmám na 2 360 000 korun. Odhalené padělky jsou pak zničeny, k zákazníkům se nedostanou.

V horším případě smrt

„Je to obrovské riziko,“ říká k nákupu léků ze zahraničí prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. „V lepším případě se vám nic nestane, protože jsou to kradené léky a tu léčivou látku mají. I když nevíte, kde a jak byly skladované. V horším případě vás to ale může zabít.”

Podobný problém představuje přeshraniční dovoz léků z Polska. Ty s pseudoefedrinem putují do českých varen pervitinu. Podle mluvčí Generálního ředitelství cel Martiny Kaňkové i tady čísla rostou: v roce 2017 objevili celníci při kontrolách 55 000 kusů tablet. V roce 2018 už 400 000 kusů.

Reklama

Doporučované