Hlavní obsah

Kvůli názorům mu zapálili auto. Nejznámější německý politolog hovoří pro Seznam o chybách Merkelové

Pohled politologa Wernera Patzelta na německou politickou scénu.Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Podle Wernera Patzelta kancléřka neoprávněně odsoudila demonstranty proti její migrační politice. Berlín přitom nakonec tiše přistoupil na část jejich požadavků.

Článek

Sotva který německý politolog se před televizními kamerami objevuje tak často, jako Werner Patzelt. Má za sebou úctyhodnou vědeckou dráhu. Není ovšem jen vědec, ale také aktér německé politiky a v posledních letech se ocitl přímo ve středu jejích vyhrocených šarvátek.

Šéf katedry politologie na drážďanské Technické univerzitě a zároveň člen CDU na sebe upozornil především tím, že proti většině novinářů i svých kolegů hájil demonstranty z hnutí Pegida a Alternativa pro Německo. Odmítal, že by se jednalo o extremisty, a vyzýval vládu, aby se pokusila s nimi vyjednávat.

Dostalo se mu ostrého odsouzení řady kolegů i studentů. Levicový aktivista mu dokonce zapálil auto.

V rozhovoru pro Seznam těsně před německými volbami Werner Patzelt vysvětluje, co podle něj dává sílu Angele Merkelové, ale také jejím kritikům.

Německé volby – žádné dobré řešení na obzoru

Právě relativní úspěch protiimigrační Alternativy pro Německo by se podle posledních průzkumů mohl stát hlavní událostí těchto voleb. Formace, proti které se ostře vymezují všechny ostatní parlamentní strany a většina komentářů ji odsuzuje jako populistickou, zřejmě dostane více než 10 procent hlasů.

Zároveň s tím v posledních průzkumech slábne pozice CDU/CSU Angely Merkelové. O jejím vítězství se sice nepochybuje, rýsují se ale potíže se sestavováním koalice. Pokračování dosavadního vládního svazku, tedy velké koalice se socialisty, si nepřeje ani jedna ze stran. Nemenší problémy ale bude mít Angela Merkelová při sestavování vlády se dvěma malými partnery, liberální FDP a Zelenými. FDP už v minulosti ve vládě s Merkelovou zasedla, jejich společný mandát ale skončil pro liberály volebním propadákem a nuceným odchodem ze Spolkového sněmu. Zelení zase dříve patřili mezi hlavní ideové odpůrce křesťanských demokratů a v části strany staré nepřátelství trvá.

Reklama

Související témata:

Doporučované