Hlavní obsah

Kvůli otrávené Bečvě prověřují Brabcovi auditoři inspekci

Foto: ČTK

Ministr Richard Brabec (ANO) loni v září sliboval, že pachatel, který otrávil vodu v řece Bečva, bude dopaden v řádu hodin. Ani po pěti měsících však není viník znám.

Reklama

Loňská otrava Bečvy může mít další dohru. Některé informace nasvědčují tomu, že by se ministr Richard Brabec mohl pokusit odvolat šéfa ČIŽP Erika Geusse. V inspekci jsou auditoři a opouští ji mluvčí spojená s hnutím ANO.

Článek

Státní úřady dosud nebyly schopny ukázat na viníka, který loni v září způsobil hromadnou otravu ryb v moravské řece Bečva. Veřejností ostře sledovaná ekologická havárie se i tak promítá do vysoké politiky a personálních záležitostí.

Mnohé nasvědčuje tomu, že kauza teď přispěla i k výraznému ochlazení vztahů mezi vedením Ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Přitom právě ministr Richard Brabec a ředitel inspekce Erik Geuss schytávají nejtvrdší kritiku, že s případem nejsou schopni pohnout.

Richard Brabec dříve uváděl, že inspekce má jeho podporu, a také připomínal, že hlavní slovo má policie, která vede trestní řízení. Některé aktuální informace nyní ale naznačují, že by se ministr mohl pokusit ředitele Geusse v nejbližších dnech odvolat.

Redakce Seznam Zpráv se Brabce na tuto možnost opakovaně ptala, ministr ale nijak nereagoval. Geussovo provinění by přitom musel pregnantně doložit, protože ředitele inspekce jako vysoce postaveného státního úředníka chrání služební zákon.

Jisté je, že interní auditoři z Brabcova ministerstva v minulých dnech zahájili na ČIŽP prověrku, jak Geussovi lidé v kauze Bečva postupovali, zda se nedopustili přešlapu.

Redakci Seznam Zpráv to potvrdila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Nejdříve inspekce, potom další

Celé šetření prý navazuje na dřívější příslib ministerstva, že prověří postup všech zasahujících správních úřadů v této kauze.

„Je to jeden z kroků i pro případnou změnu legislativy, na které už pracujeme, směrem k zefektivnění systému zásahu při větších haváriích. Vzhledem k tomu, že ČIŽP je naší resortní organizací, začínáme s ní. Na řadu přijdou postupně i další správní úřady,“ uvedla mluvčí Roubíčková.

Úředníci z ministerského odboru interního auditu a finanční kontroly teď prověřují především soulad postupu inspektorů se zákonem a s interními i externími předpisy a normami. A to prý včetně způsobu odběru vzorků kontaminované vody (inspekce od počátku čelí nařčení, že vzorky odebrala příliš pozdě).

Také je podle mluvčí Roubíčkové prověřována evidence průběhu havárie či bezprostřední postup po jejím nahlášení a v následujících dnech, než byl případ předán policii.

Činnost inspekce v minulých dnech kritizovala i její bývalá ředitelka a exnáměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová. „Když dojde ke znečištění řeky, inspekce si musí opatřit důkazy pro nalezení viníka a následné prokázání viny. To, co předvedla při šetření, je neuvěřitelně diletantské,“ prohlásila pro Seznam Zprávy o postupu v kauze Bečva.

Ředitel inspekce Erik Geuss ale od počátku práci svých inspektorů hájí. „Vzorky odebrali a odvedli svoji práci profesionálně,“ opakoval několikrát. Odmítá také, že by jeho lidé dorazili na místo pozdě.

Odchod ženy blízké Brabcovi

Jedním z momentů, který může svědčit o napjatých vztazích uvnitř Brabcova resortu, je i skutečnost, že inspekci životního prostředí se po šesti letech v minulých dnech rozhodla opustit její mluvčí Radka Nastoupilová (dříve Burketová). „Mgr. Radka Nastoupilová podala výpověď a její pracovní poměr na ČIŽP končí ke dni 30. dubna 2021,“ reagovala na dotaz ředitelka Geussovy kanceláře Alexandra Vagenknechtová.

V případě Radky Nastoupilové nejde přitom o „obyčejnou“ mluvčí. V resortu životního prostředí byla vždy pokládána za člověka spřízněného s ministrem Richardem Brabcem, a tady s poměrně výrazným vlivem. Odcházející mluvčí pak má i dlouholetý blízký vztah k vládnímu hnutí ANO, které Brabec spoluzakládal. V minulosti byla mluvčí hnutí, pomáhala mu s kampaní v roce 2013, následně (před nástupem na ČIŽP) úzce spolupracovala s někdejší ministryní za ANO a nynější eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Právě hnutí ANO Nastoupilovou v roce 2015 nominovalo i do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kde působí dodnes.

Redakce Seznam Zpráv se přímo Nastoupilové ptala, zda její odchod z ČIŽP nějak souvisí s loňskou ekologickou havárií. „Můj odchod s kauzou Bečva nesouvisí,“ uvedla. Skutečné důvody však neosvětlila.

Nejde o jediný odchod z ČIŽP. Jak už Seznam Zprávy také informovaly, na konci loňského roku opustil inspekci pětičlenný tým ochránců přírody CITES. Pod vedením Pavly Říhové odhalil tygří jatka nebo gang obchodníků s nosorožčími rohy. Odchodu měly předcházet některé interní rozpory s šéfem Erikem Geussem.

„Věc rozhodně není černobílá, k práci týmu pod vedením paní Říhové jsem měl své výhrady, detaily z pracovněprávních vztahů a interní komunikace ale rozhodně nebudu ventilovat do médií,“ napsal k tomu ředitel Geuss v tiskovém prohlášení.

Reklama

Doporučované