Hlavní obsah

Kyberútok zasáhl i Česko. Snadná obrana není, za záchranu dat musíte zaplatit

Jak se randsomware dostane do vašeho počítače a co s tím dělat? Odpovídá odborník na bezpečnost na internetu Filip Chytrý z antivirové společnosti Avast.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Svět zasáhl nový vir. Dostal se do desítek tisíc počítačů v 74 zemích.

Článek

Ještě v 10 ráno o něm prakticky nikdo nevěděl, o pár hodin později se stal problémem pro desítky tisíc lidí po celém světě. Škodlivý software, pojmenovaný WannaCry 2.0, zasáhl řadu nemocnic a zdravotních zařízení ve Velké Británii nebo firmu Telefónica ve Španělsku.

Zasaženy byly ale počítače prakticky po celém světě. Nejvíc pak v Rusku, na Ukrajině nebo Taiwanu.

Nevyhnul se ani Česku

WannaCry měl také několik obětí v Česku. Seznamu to potvrdil jeden z napadených uživatelů, se kterým je autor článku v kontaktu a který přímo s útočníky komunikoval.

„WannaCry je unikátní v tom, jak hluboko se do počítačů dostal," vysvětlil Seznam Zprávám současnou situaci odborník na bezpečnost na internetu Filip Chytrý z antivirové společnosti Avast.

WannaCry patří mezi ransomware, tedy virus, který zablokuje uživateli počítač do té doby, než útočníkům zaplatí výkupné. V tomhle případě po nich chce 300 dolarů ve formě internetové elektronické měny bitcoin.

O škodlivém softwaru si poslechněte víc v rozhovoru s expertem nad článkem.

Reklama

Doporučované