Hlavní obsah

Obří kyberútok ochromil firmy po celém světě, nemocnice ve Velké Británii odmítají pacienty

Světem otřásá kybernetický útok.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Zprávy o útoku přicházejí z Velké Británie, USA, Číny, Španělska, Ruska, Vietnamu nebo Itálie.

Článek

Organizace z celého světa hlásí hromadný kybernetický útok. Jde o útok typu ransomware, který zabraňuje přístupu do infikovaného počítače.

Zprávy přišly z Velké Británie, USA, Číny, Španělska, Ruska, Vietnamu nebo Itálie.

Podle posledních informací bylo ransomwarem Wannacry zaznamenáno 45 000 útoků v 74 zemích.

Kybernetický útok dostal ve Velké Británii mimo provoz počítače a systémy nejen v nemocnicích, ale také ve specializovaných lékařských zařízeních. Personál v šestnácti z nich se nemůže dostat do svých počítačů a musí proto odmítat pacienty.

Kvůli útoku byly přerušeny některé operace a zařízení prosí pacienty, aby ošetření i další zákroky žádali jen v případě opravdové nouze.

Podle tweetu Lawrence Dunhilla, britského novináře, který se zabývá lékařstvím, se na počítačích personálu nemocnic objevuje podobná hláška. Na obrázku nahoře je vidět požadavek útočníků. Za odblokování každého počítače chtějí 300 dolarů v uměle vytvořené elektronické měně bitcoin.

Na obrázku je také vidět, kolik času má uživatel počítače k zaplacení výkupného a kolik mu tak zbývá času, než mu útočníci vymažou všechny soubory z PC.

Další tweety se objevují přímo od zaměstnanců nemocnic.

Ochromené jsou třeba nemocnice svatého Bartoloměje nebo Královská nemocnice v Londýně, které jsou hlavními lékařskými centry pro britskou metropoli.

Další napadené nemocnice jsou v Blackburnu, Nottinghamu, Hertfordshiru nebo Cumbrii a Liverpoolu.

Nemocnice hlásí, že jejich IT specialisté na odstranění problémů pracují. A problém řeší britská Národní zdravotní služba. Podle té nedošlo ke ztrátě osobních dat pacientů.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová svolala kvůli kybernetické hrozbě mimořádnou schůzi. Místní vláda ve svém prohlášení oznámila, že se snaží napadené počítačové systémy izolovat a minimalizovat dopad útoku na skotskou odnož NHS.

Ve Španělsku byla zasažena řada společností, včetně telekomunikační firmy Telefónica. V zemi však útok nevedl k omezení či zastavení služeb.

Ruské ministerstvo vnitra podle agentury Interfax uvedlo, že napadeny byly počítače policie. 

Kyberútok je veden tak zvaným ransomwarem, který je mezi internetovými útočníky v poslední době velmi populární. Speciální software zablokuje uživateli počítače přístup k jeho datům a souborům do té doby, než útočníkům zaplatí. Název škodlivého softwaru je odvozen od anglického výrazu „ransom", který znamená výkupné.

Reklama

Doporučované