Hlavní obsah

Landa a spol. ochromili hygieny. „Pan 106“ radí, jak mají reagovat

Foto: Petr Grambal, wikimedia

Iniciativa zpěváka Daniela Landy (na snímku) čelí trestnímu oznámení. To inicioval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Krajské hygienické stanice řeší komplikace. Přišlo jim už 10 tisíc žádostí od iniciativy zpěváka Daniela Landy. Spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek analyzuje, jak by se měly hygieny zachovat.

Článek

Na krajské hygienické stanice přišlo v uplynulých dnech zhruba deset tisíc žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím, pro který se podle pořadového čísla ve Sbírce zákonů vžilo označení „106“.

Ty jsou kvůli tomu zahlceny a tvrdí, že také proto nestíhají trasovat. Dochází k tomu právě v době, kdy tento týden počet nemocných s covidem-19 za jeden den několikrát přesáhl 10 tisíc.

E-maily posílají lidé, kteří podporují hnutí Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch již v této souvislosti v pátek uvedl, že se obrátili na policii a podali trestní oznámení.

Podle spoluautora zmíněného zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřicha Kužílka však jak Landa, tak i Vojtěch poškozují právo na informace všech.

Ministr Vojtěch na sociální síti Twitter uvedl, že se obrátili na policii pro podezření, že se Landova iniciativa dopouští sabotáže. „Ti, co se zapojili do této akce, by měli vědět, že díky nim skončí v nemocnicích více lidí,“ tvrdí Vojtěch. Landa pak říká, že mají na tyto informace ze zákona právo.

Zákon přitom uvádí, že takového trestného činu sabotáže se dopouští ten, kdo má v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky anebo poškodit mezinárodní organizaci.

Zmíněnou aktivitou Landových podporovatelů k tomu podle Kužílka nedochází. „Je zjevné, že takový úmysl tam neexistuje,“ řekl pro Seznam Zprávy Kužílek. „Ministr Vojtěch kriminalizuje základní právo, byť v situaci, kdy on by mi řekl, že nekriminalizuje to základní právo, ale to zneužití. Je to ale jako když jde s kanonem na komára,“ doplnil.

Kužílek uvedl, že hygienické stanice mají v současné době dvě hlavní možnosti, jak náporu žádostí čelit. Mohou je odmítat v případě, že zjistí, že žadatelé mají jiný úmysl než získat potřebné informace.

Jak popisují šéfové krajských hygien, ptají se jich třeba, kde hygienici byli na kontrole 8. listopadu nebo co dělali o den později. Z jedné e-mailové adresy klidně přijde i deset takových dotazů.

Podle Kužílka tím, že zmíněná iniciativa vyzývá lidi k zahlcení či šikaně, může dojít k tomu, že bude jejich žádost odmítnuta. Jenže v takovém případě musí hygienici vypracovat rozhodnutí o odmítnutí. Což je pracné.

Mají však i druhou možnost. „Hygiena by měla, třeba každý druhý den, aktivně sama zveřejňovat některé sady informací o té své činnosti. Provedli jsme tolik kontrol, tolik zjištění, tolik pokut jsme udělili, typické jevy jsou takové,“ popsal Kužílek.

V takovém případě by podle něho nemuseli hygienici posílat rozhodnutí o odmítnutí žádosti, ale odpověděli by tak, že jsou informace zveřejněny na webových stránkách. Což by jim práci ulehčilo. „Měli by být aktivní, měli by zveřejňovat informace,“ řekl Kužílek. „V takovém případě by byli všichni spokojeni,“ doplnil.

Krajské hygienické stanice jsou od loňského března kvůli pandemii nemoci covid-19 vytíženější než dříve. K běžné agendě, například kontrolám stravovacích zařízení nebo bezpečnosti práce, se věnují trasování kontaktů nakažených nebo kontrolám dodržování protiepidemických opatření.

Reklama

Doporučované