Hlavní obsah

Langer se zastal Parkanové. Nerozumím, proč je obviněna, tohle je monstrproces

Langer se zastal Parkanové.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalí ministři Topolánkovy vlády vypovídali jako svědci v soudním procesu s někdejší ministryní obrany Vlastou Parkanovou.

Článek

U Obvodního soudu pro Prahu 6 pokračoval soudní proces, v němž je jako obžalovaná bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Žalobci jí kladou za vinu postup při devět let starém nákupu letounů CASA, přesněji to, že nenechala na nákup zpracovat znalecký posudek k ceně letadel.

Videoreportáž ze středečního jednání: Parkanovou podpořil i ředitel Omnipolu

Exministr dopravy Petr Bendl byl jedním ze svědků u soudu kvůli nákupu letounů CASA.Video: Seznam Zprávy

Parkanové se naopak ve středu zastali ve svědeckých výpovědích bývalí ministři Miroslav Kalousek, Ivan Langer či Petr Bendl a Michal Hon, někdejší generální ředitel firmy Omnipol, která obchod zprostředkovala.

„Rád bych zdůraznil, že i z dnešního pohledu pokládám ten obchod pro Českou republiku za mimořádně výhodný,“ uvedl mimo jiné Kalousek, podle něhož neměla Parkanová k vypracování posudku ani zákonnou povinnost, ani možnost.

Vlasta Parkanová ještě k soudu nepřišla, výjimku neudělala ani pro středeční jednání. Neúčast omlouvá zdravotními důvody.

Nákup letounů odsouhlasila Topolánkova vláda v roce 2009, den před tím, než skončila ve funkci. Obvinění padla v roce 2012. Přestože od té doby uplynulo dalších šest let, proces se stále nechýlí k závěru.

Podle státního zástupce Jana Kořána délka procesu nesvědčí nejen samotné kauze, ale poškozuje i obviněné.

Reklama

Doporučované