Hlavní obsah

Lanškroun zvažuje zvýšení poplatků za odpady o 120 korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lanškroun na Orlickoústecku zvažuje, že od ledna zvýší poplatky za odvoz odpadu. Stoupnout by mohly o 120 korun na 660 korun, rozhodovat o tom bude zastupitelstvo 16. prosince.

Článek

Lidé v Lanškrouně platili 540 korun ročně od roku 2013. Jedním z důvodů zvýšení platby je potřeba rozšířit skládku, protože její kapacita se už naplnila. Město do ní investuje devět milionů korun. Rada již zdražení schválila, uvedl místostarosta Miloš Smola (ČSSD).

„Skládka by měla poté kapacitně vydržet na dalších osm let. Po propočtech všech nákladů jde sice o nenávratnou investici, ale ve srovnání s možností komunální odpad vyvážet do okolních skládek je navrhovaná varianta za stávající situace nejvýhodnější,“ řekl Smola.

Nová cena vychází z nákladů na provoz systému odpadového hospodářství města. Lanškroun by měl získat milion korun navíc. Samosprávy v posledních letech platí víc za likvidaci a třídění komodit.

„Třídění odpadů je samozřejmě správnou a jedinou cestou, ale současně si uvědomujeme, že je to pro města a obce velká finanční zátěž,“ řekl Smola.

Lanškroun byl s platbou za odpady do letoška nejlevnější v regionu. V Moravské Třebové na Svitavsku letos obyvatelé zaplatili za odvoz popelnic 700 korun, v Litomyšli na Svitavsku je stály odpady 660 korun a ve Svitavách 684 korun.

Reklama

Doporučované