Hlavní obsah

Laponské městečko chce pořádat letní olympiádu. Bojuje tak proti změně klimatu

Foto: https://www.savesalla.com

Snímek z propagační kampaně Save Salla (Zachraňte Sallu)

Reklama

Jen něco málo přes tři tisíce obyvatel má finské městečko Salla ležící v Laponsku, které se ve své kampani uchází o pořádání letních olympijských her v roce 2032. Chce tak upozornit na nečinnost v oblasti změny klimatu.

Článek

Indonéská Jakarta, turecký Istanbul nebo španělský Madrid – to je jen pár uchazečů o pořádání letních olympijských her v roce 2032. K nim teď přibyl nečekaný zájemce – „nejstudenější místo ve Finsku“, laponské městečko Salla. Starosta města a jeho obyvatelé v propagačním videu slibují olympijské hry, jaké tu ještě nebyly.

Zatímco jiná města mají infrastrukturu, Salla má klimatickou krizi, píše o kandidatuře osady za polárním kruhem britský deník The Guardian. Právě klimatická krize a nečinnost světových lídrů v této oblasti vyburcovaly místní k tomu, aby spustili svéráznou kampaň.

„Tato myšlenka (kandidatury na pořádání LOH) se nám líbila, protože nás znepokojuje změna klimatu a také proto, že žijeme v oblasti polárního kruhu, a vidíme tak změny, které se zde dějí,“ cituje deník tvář kampaně a starostu města Erkkiho Parkkinena. „Chceme, aby zimy byly takové jako dřív,“ dodává Parkkinen.

Důvodu kandidatury je pak přizpůsobena celá propagační kampaň. Logo letních olympijských her v Salle tvoří tající hory pokryté sněhem, olympijské kruhy pak představují žhnoucí slunce, které krajinu nenávratně mění. Pořadatelé na svém webu ironicky slibují, že arktická krajina se už brzy promění v místo vhodné pro klasické letní sporty. „Vytvořili jsme tuto kampaň, abychom upozornili na stav klimatické nouze. Salla se mění. Celá planeta se mění. A to ne v dobrém smyslu,“ píše se dále na webu, kde jsou také rady, jak přispět k ochraně planety jako jednotlivec i jako společnost.

Maskotem her by se pak v případě úspěšné kandidatury stal sob Kesa, tedy v překladu „Léto“. Kdo by čekal roztomilého maskota vhodného na upomínkové předměty, bude zklamán. Sob, kterých mimo jiné v oblasti Sally žije dvakrát více než lidí, je v tomto podání unavený, přehřátý a neustále obtěžovaný komáry a dalším hmyzem. „Kesa je druhem soba, kterého používá i Santa Claus. Miluje sníh, ale rostoucí teploty přitahují více komárů a hmyzu, již sobům ubližují,“ píší pořadatelé na svém webu.

V rámci kampaně organizátoři tento týden zveřejnili na videoplatformě YouTube propagační klip, kde pozitiva pořádání olympijských her v Salle vyzdvihují místní obyvatelé. „Nikdy předtím jsem nepocítila teplo, jsem si ale jistá, že se to blíží,“ říká ve videu jedna z místních obyvatelek. „Za dvanáct let bude všechen led pryč a bude zde perfektní jezero,“ přidává se místní otužilec. Ve videu pak místní obyvatelé divákovi postupně odhalují místa, kde se bude soutěžit například v plážovém volejbalu či v plavání nebo kde bude stát atletický stadion.

Ačkoli na záběrech je vidět zasněžená krajina a zmrzlá vodní hladina, globální oteplování se nejvíce týká právě arktických oblastí. A Salla není výjimkou. „Zimy přicházejí daleko později než dříve a počasí se stalo nepředvídatelnějším,“ cituje The Guardian Parkkinena. „Některé dny tu máme –30 stupňů, o dva dny později jsou ale teploty v plusu. Změny přicházejí rychleji než dříve,“ dodává starosta laponského městečka.

Salla se tak ve snaze, aby se kampaň dostala k co nejvíce lidem, spojila s organizací Fridays for Future, která organizuje školní stávky za klima. Starosta Parkkinen je podle svých slov nadšený z energie klimatických aktivistek a aktivistů, mezi nimiž je například Greta Thunbergová. „Klimatická krize se odehrává právě teď, jsou tak pro nás dobrými partnery,“ říká o aktivistech Parkkinen.

Právě olympijské hry jsou podle finského starosty ideálním prostorem k propagaci tohoto tématu. „Olympijské hnutí spojuje lidi, je globální, stejně jako je změna klimatu problémem celého světa.“ vysvětluje Parkkinen.

Salla doufá, že se ve spolupráci s Laponským turistickým centrem problematika změny klimatu dočká větší pozornosti, a to i přesto, že Mezinárodní olympijský výbor finskému městečku pořádání her pravděpodobně neudělí. Zástupci Sally totiž dosud nepředložili potřebné dokumenty. „Nabídku na pořádání jsme nepředložili, nechceme být totiž tím nejlepším místem pro pořádání letních olympijských her,“ vysvětluje Parkkinen.

Reklama

Doporučované