Hlavní obsah

Laureáti letošní Nobelovy ceny za chemii otevřeli novou éru biochemie

Nobelovu cenu za chemii získali autoři kryoelektronové mikroskopie.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Švýcar Jacques Dubochet, Američan německého původu Joachim Frank a Brit Richard Henderson. Královská švédská akademie věd je ocenila za vývoj kryoelektronové mikroskopie, která se může využít například při vzniku nových léků.

Článek

Kryoelektronová mikroskopie je moderní zobrazovací metoda, která zjednodušuje a zlepšuje viditelnost biomolekul. Umožňuje studium buněčné architektury, virů a proteinových komplexů téměř v atomovém rozlišení. „Vědci mohou nyní zmrazit biomolekuly uprostřed pohybu a zobrazit procesy, které dosud neviděli,“ odůvodnila akademie ocenění. „Tato metoda uvedla biochemii do nové éry,“ dodala.

Letos už byly ohlášeny dvě Nobelovy ceny. V pondělí se těšili z pocty za lékařství tři Američané - Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young - za výzkum v oblasti chronobiologie. V úterý byla vyznamenána za fyziku další trojice Američanů - Rainer Weiss, Barry Barish a Kip Thorne - za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru.

Ve čtvrtek bude znám nositel Nobelovy ceny za literaturu a v pátek za mír. Horkými kandidáty jsou podle expertů vyjednávači, kteří v roce 2015 pomohli uzavřít dohodu o omezení jaderného programu Íránu výměnou za zrušení hospodářských sankcí. Příští pondělí se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Vedle medaile a diplomu na oceněné čeká i finanční prémie, která je letos větší než obvykle: ještě loni byla každá kategorie dotována částkou osm milionů švédských korun (21,6 milionu Kč), letos to je o milion více. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí smrti Alfreda Nobela 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované