Hlavní obsah

Léčil pacienty s rakovinou a sám jí onemocněl. O své léčbě natočil video

Svět bez obalu: Chirurg Andrej Pavlenko natočil o své léčbě videoblog. Okamžitě si získal desítky tisíc fanoušků.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Chirurg Andrej Pavlenko léčil v Petrohradě pacienty s rakovinovým nádorem. Poté s ním několik měsíců sám zápolil. Se svou zkušeností, kterou získal jako pacient i lékař, se rozhodl podělit s ostatními. Začal proto o svém osudu vést videodeník.

Článek

V létě 2018 byla Pavlenkovi diagnostikována rakovina žaludku. Rozhodl se, že boj s nemocí nevzdá. Od té doby začal s videoblogem, kde veřejnost informoval o svém nelehkém boji a průběhu léčby.

„Zjistil jsem, že mám agresivní formu rakoviny žaludku, což ze mě udělalo i pacienta. Považuji to za důležitý experiment. Chci, abyste byli maximálně informováni o své nemoci. Chci, abyste věděli o všech komplikacích, kterým můžete čelit, a chci vám otevřeně říct o způsobech, jak s nimi bojovat,“ dodává Pavlenko.

Videoblog si okamžitě získal desítky tisíc fanoušků. Poté, co Pavlenko absolvoval úspěšně operaci, řekl sledujícím, že má 50procentní šanci na přežití. Bohužel se mu rakovina nakonec vrátila. Na Nový rok zveřejnil zprávu na rozloučenou, kde naléhal na pacienty s podobnou nemocí, aby se nevzdávali. V rámci vzkazu také oznámil založení projektu, jenž má pomáhat těm, kteří s rakovinou bojují.

„Říká se, že člověk žije tak dlouho, dokud si ostatní pamatují jeho jméno a jeho práci. Společně s mými přáteli Mitjou Aleškovským a Sergejem Karpovem přicházíme s grantem Andreje Pavlenka. Jeho prostřednictvím budou financovány mediální projekty, které budou publikovat pravdivé a reálné informace o rakovině a ulehčovat tak život pacientům,“ řekl ve videu těsně před svou smrtí Pavlenko.

Andrej Pavlenko zemřel 5. ledna. Bylo mu 41 let. Video, které bylo zveřejněno po jeho smrti, získalo milion zhlédnutí. Celou reportáž si můžete pustit v úvodním videu.

Další reportáže z pořadu Svět bez obalu můžete sledovat zde.

Reklama

Doporučované