Hlavní obsah

Lego po nátlaku dětí přejde na papírové obaly

Foto: LEGO - Press Sustainability Asset

Nové obaly budou z recyklovatelného papíru.

Reklama

Dánský výrobce hraček Lego oznámil, že začne své kostičky balit místo plastu do papíru. Podle jeho slov k tomuto kroku přistoupil na žádost dětí. Jde o součást udržitelného plánu firmy.

Článek

I malé děti mohou změnit svět. Minimálně tak popisuje společnost Lego svoje rozhodnutí o odhození plastových jednorázových obalů. Do dánské firmy totiž přicházely dětské dopisy se žádostmi o zrušení těchto obalů. Společnost o svých ambicích informovala v úterý.

„Dostáváme spoustu dopisů od dětí, které se ptají, proč v našich krabičkách stále používáme plasty na jedno použití, což nás inspirovalo k zahájení této změny,“ řekl pro CNN Tim Brooks, viceprezident odpovědnosti za životní prostředí ve společnosti. „Je to součástí našeho plánu, aby byly všechny naše obaly udržitelné do konce roku 2025,“ dodal. Ročně se na tyto obaly spotřebuje pět tisíc tun plastu.

Papír nad plast

Společnost vymění plastové sáčky za papírové, jež byly ve vývoji dva roky. Nových obalů se zákaznicí dočkají již v roce 2021. Krok byl proveden v rámci programu udržitelnosti, na který si dánský výrobce hraček vyčlenil 400 milionů dolarů. Papír na obaly bude zcela recyklovatelný a má certifikaci od mezinárodní neziskové organizace Forest Stewardship Council, informuje BBC.

Foto: LEGO - press Sustainability Asset

Podoba nových papírových obalů na kostičky od Lega.

Firma Lego v posledních měsících velmi profitovala z nárůstu prodejů díky zavedení karanténních opatření. Podle slov společnosti si tak rodiny spolu více hrály, a byla tak větší poptávka po plastových kostičkách. Každý rok je potřeba na výrobu nových kostiček od Lega přibližně 90 tisíc tun plastu.

I těchto desítek tisíc tun se společnost chce zbavit a už roky se snaží přijít s ekologičtější náhradou plastových kostiček. Nicméně najít přírodní alternativu je pro výrobce velmi těžký úkol.

Rostlinné kostky

Udržitelně vyráběné kostky musejí být stejně bezpečné, odolné a technicky v pořádku jako plastová varianta, se stejnou stálostí barev a kompatibilitou se staršími kostkami, řekl Brooks pro CNN. Proto také společnost v úterní tiskové zprávě uvedla, že začala spolupracovat s několika výzkumnými ústavy.

Firma si dala za cíl vyrábět všechny své výrobky z udržitelných materiálů do roku 2030 a uvedla, že rozšíří používání již v současnosti využívaných „bio kostek“. Z rostlinných materiálů (například cukrová třtina) se dnes vyrábí přibližně 80 z 3 600 nabízených kusů lega.

„I když je skvělé vidět společnost, která se postavila čelem ke škodám způsobeným jejich plastovými obaly na jedno použití a podniká kroky na jejich zbavení, celé podnikání společnosti Lego je založeno na plastech. Proto musí jít ještě o několik kroků dál, aby byli skutečně udržitelní,“ okomentovala pro CNN Emma Priestlandová, globální koordinátorka společnosti Break Free From Plastic.

Reklama

Doporučované