Hlavní obsah

Lék na covid za 600 milionů leží na skladě. Neví se, co s ním

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Lék od firmy Regeneron proti covidu-19.

Reklama

Zástupci dvou největších nemocnic v republice by se rádi přípravku Regeneron zbavili, protože nevyužité zásoby budou muset zaplatit. Nejsou však pány situace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dvě největší nemocnice v republice řeší nepříjemnou situaci. Ve skladech jim leží stamilionové zásoby léku Regeneron, který se podává při onemocnění covid-19, ale jeho odběr vázne.

Pražská Fakultní nemocnice Motol a brněnská Fakultní nemocnice tak nyní mají více než deset tisíc dávek přípravku, jehož jediná dávka přijde na 65 tisíc korun. Dohromady mají tedy obě nemocnice zásoby za 600 milionů.

Na koupi léku daly do Motola a do Brna zálohy zdravotní pojišťovny. A to je důvod, proč stále velké zásoby Regeneronu začínají obě nemocnice tížit.

„Koncem roku budeme vracet – pokud se něco nezmění – pojišťovnám zhruba 180 milionů korun,“ uvedl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

„Řešíme zpětný odkup Regeneronu ze strany státu či pojišťoven, mohlo by to pomoci třeba někde v zahraničí,“ sdělil pak ředitel brněnské fakultní nemocnice Jaroslav Štěrba. „Léky jsou to fungující, ne prasárna jako ivermektin,“ dodal.

Aktuálně má Fakultní nemocnice Motol na skladě okolo 5 600 dávek Regeneronu, brněnská nemocnice pak asi 4 700 dávek.

Možnost, že by nevyužívaný přípravek odkoupil stát, však vylučuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. I když nemocnice musely nakoupit lék na pokyn jednoho z jeho předchůdců Jana Blatného, Vojtěch říká, že pro debatu o odkupu není důvod.

„V současné době se zvyšuje počet infikovaných, a naopak se ukazuje, že náš odhad byl realistický. Mimo jiné i proto, že nyní doporučujeme, aby všichni infikovaní, kteří patří do rizikové skupiny, dostali preventivně právě tyto léky,“ napsal pro Seznam Zprávy Vojtěch.

„Právě ony totiž významně snižují riziko špatného průběhu nemoci. I z tohoto důvodu není v současné době důvod pro podobnou debatu,“ doplnil ministr zdravotnictví, který po volbách v úřadu skončí a odebere se na diplomatický post do Finska.

Ředitelé Ludvík a Štěrba se však už minulý týden rozhodli Vojtěchovi poslat dopis, protože vrácení zálohy a výpadek peněz za koupi léku může mít dopad na jejich rozpočty. „My jsme těch 180 milionů už zaplatili firmě,“ zdůvodnil Ludvík.

Mluvčí největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP Viktorie Plívová obavy obou ředitelů mírní. Uvedla, že finální vyúčtování u všech nemocnic proběhne až v polovině příštího roku. Takže obě zdravotnická zařízení by nemusela vracet všechny peníze za zálohy hned.

Podle přednosty kliniky infekčních chorob Petra Husy z Fakultní nemocnice Brno lze Regeneron podat do čtyř dnů poté, co se člověk dostane do kontaktu s nakaženým covidem-19. „Podle statistik o 70 procent sníží pravděpodobnost toho, že dotyčný skončí v nemocnici s vážnějším průběhem,“ popsal pro ČTK Husa.

Spolu s ředitelem motolské nemocnice Ludvíkem však tento lékař říká, že lék je předepisován jen v malém množství – i když počet nakažených covidem i lidí ve vážném stavu stoupá.

„Praktičtí lékaři k nám pro Regeneron posílají jen malou část nemocných,“ uvedl Petr Husa. „Nechápu, proč to praktici nepředepisují, když tady ten lék je,“ doplnil ho Miloslav Ludvík.

Místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček připustil, že lékaři o možnosti, že lze předepsat Regeneron ví. „Je možné, že těch indikovaných pacientů je prostě málo,“ napsal však redakci.

Reklama

Doporučované