Hlavní obsah

„Lékaři jsou připraveni padnout.” Turecka se bojí i Kurdové v irácké nemocnici, kterou podporuje Česko

Foto: Facebook Caritas Brno In The World

Kurdští lékaři mobilizují. Chtějí být připraveni jak na bombardování, tak na příliv migrantů.

Reklama

Turecká ofenziva na severovýchodě Sýrie dělá starosti i klinice ve městě Sindžár, jejíž stavbu podporuje Ministerstvo zahraničních věcí České republiky a Diecézní charita Brno. Klinika leží jen několik desítek kilometrů od hranic Sýrie v iráckém Kurdistánu. Kurdští lékaři jsou nyní v pohotovosti, připravují se na případnou vlnu uprchlíků ze Sýrie a obávají se i nejhoršího – že místo přímo zasáhne turecké bombardování, Seznam Zprávám to řekl humanitární pracovník Diecézní charity Brno Filip Habrman, který se na projektu stavby kliniky přímo podílel.

Článek

Nemocnice v Sindžár se měla otevřít veřejnosti po letech vyjednávání a stavby 16. října. Tato středa, ale všechno změnila. Pohotovostní režim i obavy z bombardování přišly poté, co ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan spustil ofenzivu do severní Sýrie. Operaci Erdogan nazval Pramen míru a jejím cílem je podle něj vymýcení „hrozby teroru“, která vychází z kurdských „teroristických organizací“ na severovýchodě Sýrie, a nastolení míru v regionu.

Co se právě děje přímo ve zmiňované nemocnici, popsal Seznamu Filip Habrman, humanitární pracovník Diecézní charity Brno.

Nárazový bod

„Lékaři se snaží pracoviště co nejdříve otevřít. Předpokládám, že dnes a nebo zítra budeme mít nemocnici otevřenou, abychom v případě potřeby mohli přijímat pacienty. Nemocnice bude fungovat zejména pro obyvatele Sindžáru, kde jsou desetitisíce lidí bez zdravotní pomoci,” řekl Habrman. Připravují se ale i na vlnu uprchlíků ze severní Sýrie. „I my mobilizujeme, poprosila nás o to vláda. Stát v této oblasti disponuje jen jednou nemocnicí a ta je ze tří čtvrtin vybombardovaná. Ze zdravotnického hlediska budeme nárazníkovým bodem.” Habrman nevylučuje ani hrozbu, že turecké bombardování zasáhne samotné město Sindžár: „Uvidíme, jak to naši lékaři zvládnou. Může se to stát, je to otázka minut.”

Místní lékaři se i přes nadcházející jezídské svátky vzdali dovolené, setrvávají na místě a vybavují nemocnici. Ta se nachází 150 kilometrů od měst Kámišlí a Al-Malikiyah, které jsou terčem tureckých útoků. Obyvatelé této oblasti prchají směrem do Iráku. Jezídové jsou etnicko-náboženská komunita, jejímiž příslušníky jsou především Kurdové ze severního Iráku.

Podle Habrmana zatím nemocnice není jejich cílem. V současné době volí cestu směrem na irácké město Duhok. Jejich trajektorie se ale může kdykoliv změnit.

„Jakmile se přechody do Iráckého Kurdistánu uzavřou, tak už jim nezbude jiná cesta, než přes hory směrem na Sindžár,” uvedl. Dodal, že se jedná o spontánní cestu, kterou běženci volili ve středu. „Mění se to z hodiny na hodinu, vše záleží na průchodnosti přechodů.“ Zdůraznil také blízkost k tureckým útokům: „Sindžár je obklopen, je v podstatě na dostřel. Sídlí tu jezídská komunita. Pokud bude Turecko opravdu chtít zaútočit na Kurdy v severním Iráku, tak bude směřovat přesně touto cestou.”

„Lékaři jsou připraveni padnout jako jeden muž.”

Klid, který v oblasti přetrvával, je od středy minulostí. „Obyvatelé oblasti, která se dosud vzpamatovává z dob působení samozvaného Islámského státu, opět žijí v obavách, muži jsou ve zbrani, ženy a děti jsou připraveny k útěku do uprchlických táborů v Kurdistánu. Lékaři ale nikam odcházet nehodlají. „V nemocnici máme pouze kurdské doktory a kurdské sestry. Celá je postavená na místním personálu. Nejsou tam žádní zahraniční lékaři, ti nikam nepůjdou, to jsou Kurdové. Chrání své lidi. Mají to postavené zcela jinak. Zůstanou tam až do skonání,” vysvětlil Habrman.

Habrman počítá i s nejhorší variantou a to, že nemocnice skončí v troskách „Buď nám nemocnici vybombardují a nebo ji nechají fungovat neutrálním způsobem. Tak to ve válkách standardně bývá,” uzavřel Habrman.

Mapa ukazuje území, ze kterého chce Turecko udělat „bezpečnou zónu".

Podle oficiálního plánu by turecká armáda mimo území Sýrie operovat neměla.

Reklama

Doporučované