Hlavní obsah

Lékařka Dernerová dala Babišovi košem. O Senát bude bojovat proti ANO i ČSSD

 

Reklama

Svého kandidáta v senátních volbách na Mostecku postaví proti Aleně Dernerové i hnutí ANO nebo ČSSD.

Článek

Lékařka Alena Dernerová po týdnech rozhodování potvrdila, za koho bude v opakovaných lednových senátních volbách na Mostecku kandidovat.

Na dotaz Seznamu.cz řekla, že si vybrala stranu Spojení demokraté – nezávislí kandidáti. Výběr Dernerové je poměrně překvapující, protože tato strana nemá svého zástupce ani v Senátu a ani ve Sněmovně.

Dernerová řekla, že rozhodování pro ni bylo těžké. Nakonec si však vybrala Spojené demokraty, protože nejsou v Ústeckém kraji s nikým ani s žádnými kauzami spojeni.

„Není tady vůbec žádné propojení. Když nemohu kandidovat za Severočechy, tak aspoň jako nezávislá za nezávislé. Potřebovala jsem mít jistotu, že se nestane to, co stalo,“ uvedla Dernerová.

Volby na Mostecku vyhlásil prezident Miloš Zeman na konec ledna 2017. Opakovat se musí, protože před zhruba měsícem Nejvyšší správní soud řekl, že vítězka Dernerová nebyla podle rozsudku řádnou kandidátkou hnutí Severočeši.cz.

Důvodem byl fakt, že Hana Jeníčková, kterou Ministerstvo vnitra eviduje jako místopředsedkyni Severočechů.cz a která vede s částí hnutí spory, kandidaturu Dernerové těsně před volbami stáhla. Kandidovat pak mohla jen díky souhlasu mosteckého magistrátu. Jenže soud nakonec po volbách rozhodl, že Jeníčková mohla Dernerovou z kandidátky odvolat.

Do druhého kola postoupil s Dernerovou bývalý hokejista Jiří Šlégr za ČSSD. I ten se opakovaných voleb zúčastní stejně jako lékař Jiří Biolek za STAN nebo Josef Nétek za KSČM.

Dernerové kandidaturu za hnutí ANO nabízel i šéf poslanců Jaroslav Faltýnek. Krajský předseda ANO Jan Richter ale uvedl, že regionální organizace byla proti. Nakonec se rozhodli, že proti Dernerové postaví ředitele jedné ze základních škol v Mostě Romana Zieglera. "Naším cílem je předložení slušného kandidáta, který změní obraz mosteckého regionu," řekl Richter.

Dernerová obě kola říjnových senátních voleb na Mostecku vyhrála. Ve druhém kole získala 70,8 procenta hlasů.

Rozhovor s Hanou Jeníčkovou, kvůli níž se budou senátní volby opakovat:

Reklama

Doporučované