Hlavní obsah

Tajná nahrávka z voleb v Chanově. Zaškrtáme jim to sami, říkají politici

 

Reklama

Náhravky, které pořídil romský aktivista Peter Bažo, ukazují, proč byli regionální politici odsouzeni za ovlivňování komunálních voleb.

Článek

Na Mostecku soud koncem minulého týdne zrušil letošní volby do Senátu, ale ukazuje se, že na hranici regulérnosti byly ve stejném místě i poslední komunální volby v roce 2014.

Případy jsou odlišné. Spojují je však jména, stojící dnes za rozvráceným hnutím Severočeši.cz.

Zatímco letos zasáhl soud do volebního výsledku kvůli procesním neshodám v politickém hnutí, za něž kandidovala zvolená senátorka Alena Dernerová, ve dva roky starém hlasování do mosteckého zastupitelstva šlo přímo o hlasy voličů.

Dokládají to dvě nahrávky, na nichž lokální politici diskutují s romským aktivistou, jak by se dala získat podpora voličů v mostecké čtvrti Chanov.

"Takže vy, my, vybereme před volbami, ostatní lístky roztrháme. Ať máme jistotu a zaškrtáme jim to sami. Nebo jak to uděláme?" říká například jeden z místních politiků na nahrávce, kterou tajně pořídil romský aktivista Peter Bažo a jejíž autenticitu potvrdil soud.

Nahrávky zazněly před týdnem v soudní síni, kde byla někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková a její kolega Jan Hašek potrestáni podmínkou za maření voleb.

Přímo u soudu byl přehrán jen fragment záznamu. Seznam nyní zveřejňuje další podstatné pasáže z celkově zhruba dvouhodinového jednání.

Žena, která shodila Senát

Hlavní aktérkou příběhu je Hana Jeníčková, do roku 2014 náměstkyně primátora Mostu. A dnes mimochodem žena, po jejíž stížnosti byly čerstvě na Mostecku anulovány volby do Senátu, které vyhrála Dernerová.

Ve volbách 2014 kandidovala Jeníčková za sdružení Mostečané mostu, které získalo v Chanově 87 procent hlasů, sama politička pak dosáhla v celém Mostě na více než tři tisíce preferenčních hlasů.

Peter Bažo, který nahrávky pořídil, pracuje v Chanově jako asistent prevence kriminality a fotbalový trenér mládeže.

Na diktafon zadokumentoval dvě schůzky.

Na první se setkal s Janem Haškem, který měl blízko k jednomu z křídel hnutí Severočeši.cz, jež vedla právě Hana Jeníčková.

Na druhém jednání byla podle nahrávky i ona sama.

Ona vám vysvětlí, jak se to kroužkuje

První setkání se uskutečnilo 15. srpna 2014 a z hovoru je zjevné, že tématem je to, jak získat v Chanově co nejvíce voličských hlasů.

Bažo: Jak si to, pane Hašek, tedy přestavujete?

Hašek: Ty volby, to vás nakontaktuji na Jeníčkovou a ona vám vysvětlí, jak se to kroužkuje. To je její práce. Takže vy, my, vybereme před volbami, ostatní lístky roztrháme. Ať máme jistotu a zaškrtáme jim to sami. Nebo jak to uděláme?

Bažo: Takhle se to nedělá.

Hašek: A jak se to dělá?

Bažo: To si musíme sednout ještě s Jeníčkovou, popovídáme si s ní...

Bažo poté Haškovi sdělil, že teď se používá při získávání hlasů jiný systém. Na schůzce ale další detaily neřekl.

Když ten hlas uškubnete, budu ráda

Jednání s tehdejší náměstkyní primátora se konalo o čtyři dny později. Peter Bažo se hned snažil Hanu Jeníčkovou přesvědčit, že "žádný volič neuteče".

"Dělalo by se to u nás. Takže tam neexistuje, aby nám někdo utekl. Já s tím mám zkušenosti," prohlásil Bažo.

Jeníčková byla při debatě opatrná.

"Ti lidi za to samozřejmě čekají nějakou odměnu, nějaký peníz. Tomu rozumím. Nic proti tomu, akorát že tohle jsou velmi háklivé věci," uvedla a během debaty poté dodala: „Může tam pak někdo chodit a říkat: Já jsem tam někde někoho kroužkoval a dostal jsem za to dvě stovky."

Bažo Jeníčkovou uklidňoval, že voliči v Chanově nic nezjistí. "Ti ani nevědí, odkud vane vítr. Mají vidinu peněz a i kdyby volili Dělnickou stranu, tak to udělají," říká na nahrávce.

Hana Jeníčková opět upozorňuje na rizika spojená se získáváním hlasů, nakonec rozmluvu zakončí větou: "Jinak v každém případě, když ten hlas uškubnete a dáte mi ho, budu jedině ráda."

Chytili jste se, řekla soudkyně

Obžaloba k případu Hany Jeníčkové zvukové záznamy doplňuje a konstatuje, že chanovští voliči měli nakonec za přednostní hlasy pro náměstkyni primátora slíbenou zábavu s občerstvením zdarma.

Jenže žádná taková se nakonec nekonala, protože Jan Hašek a Hana Jeníčková zjistili, že si je Peter Bažo nahrával.

Soudkyně Jitka Neterdová však při zdůvodnění rozsudku nad oběma politiky řekla, že pro jejich odsouzení nebylo důležité, zda se zábava neuskutečnila, či ne.

Nahrávky totiž označila za autentický projev, při němž se aktéři snažili zajistit preferenční hlasy pro Jeníčkovou. A uznala to i přes to, že je autor nahrávek záměrně k manipulaci s voličskými hlasy vyprovokoval.

"Jednání bylo vyprovokováno, ale druhá strana se chytila," konstatovala soudkyně Neterdová.

Hana Jeníčková Seznamu řekla, že obvinění považuje za absolutní nesmysl.

"Jsou to všechno vylhané a vymyšlené věci," uvedla ještě před soudním líčením. A ještě dříve při policejním výslechu podotkla, že schůzku s Bažem nebrala vážně.

Autor nahrávek Peter Bažo se s novináři bavit nechce. „Nezlobte se, já nebudu podávat žádné informace. Opravdu nechci,“ prohlásil.

Video: Reakce Hany Jeníčkové

Reklama

Doporučované