Hlavní obsah

Senátní volby na Mostecku se budou opakovat, kvůli vítězce je zrušil soud

 

Reklama

Stížnostmi na senátní volby se soudci zabývali kvůli sporům v hnutí Severočeši.cz.

Článek

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil výsledek senátních voleb na Mostecku kvůli tomu, že vítězka Alena Dernerová nebyla podle rozsudku řádnou kandidátkou hnutí Severočeši.cz.

Volby se budou opakovat, řekla Seznamu mluvčí NSS Sylva Dostálová s tím, že proti rozhodnutí se nelze odvolat. Dodala, že se jich mohou zúčastnit jak všichni kandidáti, kteří se utkali ve zrušených volbách, ale také noví kandidáti.

„Já vůbec nevím, co bude dál. Jestli se budou volby opakovat? Musíme se poradit s lidmi, kteří byli u soudu, co a jak dál," reagovala překvapená senátorka Alena Dernerová ve chvíli, kdy jí redaktor Seznam Zprávy oznámil verdikt soudu. Později doplnila, že se opakovaných voleb zúčastní. Také bývalý hokejista Jiří Šlégr, který na Mostecku kandidoval za ČSSD, chce znovu bojovat o post senátora.

Obrázek: Takto skončily zrušené volby na Mostecku:

Výjimečný verdikt

Jde o výjimečné rozhodnutí, NSS jinak přistupuje k přezkoumávání senátních voleb zdrženlivě. Pouze v roce 2004 NSS zrušil výsledek hlasování v Praze 11 kvůli porušení pravidel volební kampaně. Ústavní soud ale rozsudek anuloval, senátorem tak zůstal Jan Nádvorník z ODS.

V mosteckém případu soud řešil tři stížnosti na volby. Jednu z nich podala Hana Jeníčková, která je zapsána jako místopředseda hnutí Severočeši.cz. Jeníčková s jeho vedením – Bronislavem Schwarzem a Jiřím Zelinkou – ale vede nepřehledné spory.

Schwarz, který vystupuje jako předseda Severočechů.cz a je poslancem za hnutí ANO, se na poslední chvíli snažil stížnost podanou Jeníčkovou k soudu stáhnout. Jenže neuspěl.

Soudci z Nejvyššího správního soudu ve čtvrtek během veřejného líčení řekli, že k tomu nemá oprávnění, protože podle nich existují pochybnosti o jeho zvolení. Schwarze vybrali jako předsedu Severočechů.cz před několika dny na valné hromadě hnutí.

Naproti tomu Hana Jeníčková má v rukou dokumenty, podle nichž může za Severočechy.cz jednat. Za pravdu jí dal minulý týden i ústecký soud, který řešil, jestli stáhla krajskou kandidátku Severočechů po právu. „V rejstříku Ministerstva vnitra jsem zapsaná já jako první místopředseda, který má podle stanov oprávnění jednat,“ prohlásila Jeníčková.

Již před volbami žádala Jeníčková o stažení kandidatury Dernerové. Úředníci magistrátu v Mostě ale žádost odmítli. Své rozhodnutí přitom zdůvodňovali slovy, že existují pochybnosti, kdo může a nemůže za Severočechy.cz jednat.

Podle Schwarze chtěla Jeníčková odvolat Dernerovou kvůli osobní mstě. „Paní Dernerová měla jediná odvahu označit paní Jeníčkovou za symbol korupce na Mostecku," řekl Schwarz ve čtvrtek před soudem. Zároveň připomněl, že Jeníčková, která je nyní mosteckou zastupitelkou, byla v pondělí nepravomocně odsouzena k roční podmínce za maření volby na podzim roku 2014.

Dernerová obě kola senátních voleb na Mostecku vyhrála. Ve druhém kole získala 70,8 procenta hlasů a porazila kandidáta ČSSD Jiřího Šlégra.

Reklama

Doporučované