Hlavní obsah

Lenka Bradáčová na Seznamu, KLDR opět testovala rakety a ekologičtí aktivisté v Praze

Polední zprávy z 6. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:41 Rozhodnutí o Čapím hnízdě do konce srpna

Nejočekávanější verdikt státních zástupců, zda premiér Andrej Babiš a jeho rodina půjdou kvůli dotační kauze Čapí hnízdo k soudu, je na spadnutí. Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová ve Výzvě Jiřího Kubíka mluví o tom, že rozhodnutí očekává do konce srpna. Mimo jiné řeší i jaký dopad mají premiérovy kauzy na vnímání justice, zda jsou žalobci a soudci pod tlakem a jak v této situaci vnímá snahu Babišovy vlády reformovat státní zastupitelství.

2:02 Síť parkovišť P+R v Praze se rozroste

Síť parkovišť P+R v Praze se rozroste. Pražští radní schválili přípravu projektové dokumentace na dvě nová parkoviště pro mimopražské řidiče, kteří pro cestu do centra metropole chtějí využívat veřejnou dopravu.

2:23 Pokuta 275 mil. korun pro České dráhy

Obří pokuta pro České dráhy. Národní dopravce musí zaplatit téměř 275 milionů korun za zneužití svého dominantního postavení a bránění konkurenci v přístupu na trh dálkové osobní železniční dopravy.

2:57 Češi věří policii i armádě

Češi stále více věří armádě a policii. Kriminalistům důvěřuje 72 procent lidí v Česku. Je to nejvíc za 22 let. Ukázal to průzkum agentury STEM. V roce 1997 to byla přitom jen čtvrtina.

3:33 KLDR testovala další rakety

Dvě nespecifikované střely do moře vypálila Severní Korea z provincie Hwanghe, ležící jihozápadně od hlavního města Pchjongjangu. Uvedla to agentura Jonhap s odvoláním na generální štáb jihokorejské armády.

4:01 Brexit bez dohody

Hlavním scénářem britského premiéra Borise Johnsona je brexit bez dohody. Podle evropských diplomatů premiér nemá v úmyslu projednávat dohodu o vystoupení z Unie.

5:17 Vláda zrušila autonomii státu Džammú a Kašmír

Indická vláda v pondělí zrušila autonomii státu Džammú a Kašmír – tedy takzvaný článek 370 indické ústavy. Díky němu měl Kašmír vlastní zákony, vlajku i nezávislost. Očekává se, že rozhodnutí v zemi vyvolá protesty.

7:13 Výbuchy skladu granátů na Sibiři

Poblíž sibiřského města Ačinsk včera explodoval sklad se střelným prachem a desetitisíci granáty. Na místě vyhlásili stav nouze a v okruhu 20 kilometrů evakuaci. Podle agentury TASS zranění utrpělo 12 lidí. Výbuch zřejmě způsobil požár ve vojenském skladu, ruské ministerstvo obrany uvedlo, že příčinou požáru je lidské pochybení.

8:07 Ekologičtí aktivisté v Praze

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion vyšplhali na budovu ministerstva životního prostředí, kde rozvinuli plachtu s nápisem ‚Ministerstvo životního selhání Richarda Brabce?‘. Přibližně desítka demonstrantů se také s transparenty postavila ke vchodu do budovy.

9:21 Tání alpských ledovců

Podle italského glaciologa Renata Colucciho za poslední století roztála polovina alpských ledovců. 70 % z nich potom zmizelo v uplynulých třiceti letech. Ledovce budou podle něj nadměrnou rychlostí mizet i nadále. A o klimatické změně si budeme povídat s Tomášem Halenkou z katedry fyziky atmosféry Karlovy univerzity.

13:44 Předpověď počasí

Reklama

Doporučované