Hlavní obsah

„Lépe se tu očkovat než ulehnout“. Sousední země zvažuje netradiční místo očkování

Foto: BKA/ARNO MELICHAREK

Rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Reklama

Zatímco v Česku se lidé mohou nově bez registrace naočkovat v Praze v obchodním centru a na hlavním nádraží, v Rakousku zvažují jít ještě o krok dál.

Článek

Rakouský lidovecký kancléř Sebastian Kurz v neděli opětovně vyzval všechny obyvatele, aby se nechali očkovat proti koronaviru. Opětovný růst počtu nakažených v zemi je podle něj nevyhnutelný kvůli šířící se mutaci delta. „Virus nezmizí, ale zůstane. Bude nás zaměstnávat roky,“ citovala politika agentura APA.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rakousko podle Kurze čeká podobný scénář jako Nizozemsko nebo jihoevropské státy, kde počty nakažených znovu vzrostly. Na rozdíl od předchozích vln je ale k dispozici vakcinace, ke které chce předseda vlády obyvatele motivovat. Sám čtyřiatřicetiletý kancléř před několika dny obdržel druhou dávku vakcíny od společnosti Astra Zeneca.

Rakouští politici v poslední době zdůrazňují nutnost osobní odpovědnosti při zastavování pandemie. Vláda si dala jako cíl co nejvyšší počet naočkovaných lidí a snaží se oslovit i lidi, kteří nechtějí nebo nemají trpělivost registrovat se k očkování.

Očkování v muzeu, v lázních a na hřbitově?

Ministerstvo sociálních věcí teď kvůli mutaci delta zvažuje, jak očkování urychlit. Na zasedání komise, která řídí systém rakouského covidového semaforu, se objevily i poněkud bizarní návrhy. Mezi nápady bylo i očkovat lidi na hřbitovech. Heslem takové vakcinační akce by mohlo být „Immunisieren statt niederlegen“, volně přeloženo jako „Lépe se očkovat než tu ulehnout“.

Mezi návrhy se objevily i drive-through očkovací body pro cyklisty nebo řidiče skútrů, ale také očkování v místech komunitního bydlení, v letních kinech, v lázních nebo na horách. Mezi možnostmi je i očkovací loterie pro mladé lidi.

Cílem „semaforské komise“ je teď přesvědčit k očkování zejména mladé přistěhovalkyně. Na komunity přistěhovalců cílí i kampaň v médiích v turečtině, srbštině nebo rumunštině. Na platformě YouTube se také nabízejí videa vyvracející mýty a nepravdy o vakcinaci.

Reklama

Doporučované