Hlavní obsah

Lesům města Chebu letos pomohlo proti kůrovci chladnější počasí

Foto: Lesy ČR

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní chladnější a deštivější počasí pomohlo Lesům města Chebu zmírnit kůrovcovou kalamitu. Městská společnost tak i díky sníženému nájemnému předpokládá letos vyrovnané hospodaření.

Článek

Cena dříví na trhu zůstává kvůli přebytku kůrovcového dřeva mimořádně nízká. „Ve srovnání s posledními minimálně pěti lety lze průběh počasí v prvních dvou třetinách roku 2020 hodnotit jako příznivý. To se kladně projevilo během letové aktivity kůrovců, kdy byly od května do srpna pouze průměrné teploty a téměř 130 procent srážkových úhrnů. Jarní rojení lýkožroutů tak bylo rozvleklé a založení druhé generace bylo o několik týdnů opožděné,“ popsal jednatel společnosti Josef Kubát.

Lesy města Chebu pro letošní rok plánovaly těžbu v objemu 13 tisíc krychlových metrů dřevní hmoty. Jde hlavně o těžbu kalamitního smrkového dřeva. Kvůli trvalému poklesu cen městské lesy požádaly i o kompenzaci od státu asi na 7 000 kubických metrů kalamitního dřeva z loňska. Tím by mohly získat asi 2,8 milionu korun, ale podle Kubáta na to nelze spoléhat, protože stát řeší převis požadavků.

Lesy města Chebu platí městu pachtovné dva miliony korun ročně. Před kůrovcovou kalamitou městské lesy platily městu zhruba 7,5 milionu korun.

Chebské lesy se rozkládají jak v okolí města Chebu, tak částečně i na území sousedního Bavorska. V Česku je nyní v městských lesích podíl smrkového dřeva asi 54 procent, v Německu je to asi 78 procent. Při sázení nových stromů ale v posledních letech převládá výrazně větší pestrost. Letos chtějí Lesy města Chebu vysadit na 50 000 sazenic s důrazem na vyšší podíl jedle, buků a dalších dřevin. To umožní společnosti v maximální možné míře využít dotační tituly na obnovu a ochranu lesa jak na české, tak i německé straně.

„Cílem společnosti jsou porosty druhově pestré s ohledem na odolnost vůči kalamitám tak, aby plnily mimoprodukční funkce, ale nadále byly zároveň konkurenceschopné, a to i přes negativní vývoj na trhu,“ uvedl Kubát. Celková obnova ale podle něj bude trvat ještě dlouho. Průměrná doba, kdy se stromy kácejí, je u smrků okolo 100 let.

Reklama

Doporučované