Hlavní obsah

Lesy prodělaly miliardu korun, musely sáhnout na úvěr

Ilustrační foto.

Reklama

Státní podnik Lesy České republiky vykáže za loňský rok ztrátu na úrovni jedné miliardy korun. Podnik také letos začal poprvé v historii používat ke svému financování úvěr. Letos čeká zvýšení těžby dřeva na nový rekord přes 15 milionů metrů krychlových.

Článek

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a dlouhé roky podnik platil za zaručený zdroj příjmů, to však změnila kůrovcová kalamita. Ještě v roce 2018 firma vydělala 70 milionů korun, v loni pak kvůli pádu cen dřeva skončila se ztrátou kolem miliardy korun. Což podle generálního ředitele Josefa Vojáčka odpovídá finančnímu plánu.

Konkrétní výše ztráty se podle něj ještě může změnit směrem dolů, nebo nahoru o deset procent. „Rozptyl je daný možným přeceněním zásob dříví, které máme za rok 2019 vyrobeny a máme je na skladě. Konzultujeme to s auditory,“ řekl. Při snížení ceny zásob dřeva by se ztráta prohloubila.

K úvěrovému financování podnik musel přistoupit proto, že v letech 2013 až 2018 své volné peníze v souhrnu za téměř 32 miliard korun postupně odvedl do státního rozpočtu. V minulosti podnik ke svému financování nikdy úvěr nepoužil.

Zatím podnik podle Vojáčka v lednu začal čerpat kontokorentní úvěr v objemu ve stovkách milionů korun. Ačkoliv se jeho úvěrový rámec dojednaný u více bank pohybuje v miliardách korun, Vojáček nepředpokládá, že čerpání bude v miliardách. Míní také, že podnik úvěr nebude využívat po celý rok. „Příjem prostředků v průběhu roku je různý. Budou měsíce, kdy se budeme pohybovat čistě na vlastních zdrojích a budou měsíce, kdy budeme muset dočasně použít cizí zdroje,“ řekl.

Výsledek hospodaření roku 2020 bude podle Vojáčka záviset na vývoji letošní kůrovcové kalamity. V koncepci hospodaření Lesy ČR počítají, že by letos měly vykázat ztrátu 1,9 miliardy korun. Vojáček nepředpokládá, že by podnik tuto úroveň přesáhl. Ve své strategii podnik počítá se ztrátovým hospodařením až do konce roku 2023. V roce 2024 by se měla státní firma dostat do zisku 409 milionů Kč. V dobách bez kůrovcové kalamity měl podnik zisky v miliardách korun ročně.

Rekordní ztráta i těžba

Lesy podle Vojáčka letos čekají zvýšení těžby dřeva na nový rekord přes 15 milionů metrů krychlových z loňských 13,9 milionu. Z letos plánované těžby by 95 procent objemu mělo připadnout na takzvanou nahodilou těžbu, do níž spadá především těžba kůrovcového dřeva a dále i těžba dřeva zničeného větrem a jinými živly. „Jen kvůli vichřicím Sabine a Julie nám popadlo asi 1,5 milionu kubíků dřeva,“ připomněl Vojáček škody z únorových vichřic.

Zvýšení letošní těžby potvrdila již lednová čísla, kdy podnik zvedl těžbu téměř dvojnásobně skoro na jeden milion metrů krychlových dřeva. „Těžba jde pořád nahoru a láme rekordy. Nechceme v ní ustat, protože se snažíme kůrovcovou kalamitu zpomalit a jednou kůrovce dohonit,“ řekl Vojáček. Připomněl, že v běžných letech před vypuknutím kůrovcové kalamity se roční těžba podniku pohybovala kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva.

Kvůli přetlaku na trhu v celé Evropě je podle Vojáčka obchodování se dřevem složité. „Situace bude nadále komplikovaná. Ceny dříví jsou na historickém minimu,“ řekl. Podnik letos významně převzal obchod se dřevem do vlastních rukou, kdy by jeho obchodní oddělení, posílené na 75 lidí, mělo letos prodat přes dva miliony metrů krychlových dřeva. Prodej vytěženého dříví pilařským firmám a dalším odběratelům podnik dělá prostřednictvím takzvaných rámcových smluv.

Obchod se dřívím může podle Vojáčka zkomplikovat i epidemie koronaviru v Číně, protože řada firem dřevo ze střední Evropy prodává do Číny. „Dopravní řetězec do Číny se v poslední době stává velkým problémem,“ řekl. Lesy ČR samy dřevo do Číny přímo nevyvážejí, ale může tam putovat jejich dřevo prostřednictvím obchodních firem. Uvedl, že Česká republika je malým hráčem na trhu se dřívím, rozhodujícími jsou Německo a Francie.

Reklama

Doporučované