Hlavní obsah

Letní scéna Vyšehradu ožívá unikátním propojením nového cirkusu a hudby

Rozhovor s akrobatem a principálem souboru Losers Cirque Company Petrem Horníčkem.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Letní scéna na pražském Vyšehradě v pátek ožila týdenním Open Air festivalem. Za jeho organizací stojí novocirkusový soubor Losers Cirque Company.

Článek

Losers Cirque Company je akrobatická skupina známá svými propracovanými akrobatickými choreografiemi, ve kterých se snoubí sportovní výkony s důrazem na estetický i příběhový význam. Šest květnových večerů na Vyšehradě nabídne nejen akrobatické inscenace, ale také hudební vystoupení. A právě propojení nového cirkusu a hudby je hlavní náplní festivalu.

„Volba hudebních interpretů je různorodá, aby byl každý večer jiný. Každý interpret má jinou energii,” říká akrobat a principál souboru Petr Horníček. Na festivalu tak hudbu zprostředkuje třeba Dan Bárta, Klára Vytisková, Vojtěch Dyk, vokální skupina Skety nebo EnDru.

Akrobatický soubor kvůli letnímu festivalu své choreografie nepřetržitě trénuje, nicméně část vystoupení vznikne až přímo před zraky diváků. „Určitou míru improvizace tam pořád necháváme. Třeba u Sket a u Kláry Vytiskové jsou dramaturgická linka a obsah hudebně dané a my do toho vkládáme další naše věci. Zatímco u Dana Bárty a u Vojty Dyka je hodně velká míra hudební improvizace a my do toho budeme improvizovat pohybově,” dodává principál.

V pátek zahájili první ročník Open Air festivalu samotní Losers Cirque Company. Svým vystoupením představí divákům historii souboru i zákulisí, které je obyčejně publiku skryto. Další večery pak nabídnou propojení souboru a hudebníků. Festival končí vystoupením souboru s Danem Bártou a skupinou EnDru 23. května.

Rozhovor s principálem Losers Cirque Company Petrem Horníčkem najdete v úvodním videu. Je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7 hodin na Televizi Seznam.

Návod k naladění televize najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované