Hlavní obsah

Aerolinky mění trasy. Vítězství Tálibánu protáhne lety až o hodinu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Civilní část kábulského letiště Hámida Karzaje je uzavřená, komerční lety zrušené. V reakci na chaotické dění v Afghánistánu se řada leteckých společností rozhodla k přesměrování letů a zemi se vyhýbá.

Článek

Situace v Afghánistánu nutí hlavní mezinárodní letecké společnosti k přesměrování letů. Kvůli vpádu Talibánu na afghánské území je narušena osobní doprava do Indie, Pákistánu a Spojených arabských emirátů.

Společnosti United Airlines, Virgin Atlantic, Emirates a Flydubai v pondělí oznámily změny letů do Afghánistánu nebo nad ním. Aerolinie budou sledovat dění v zemi a v hlavním městě Kábulu, kde v posledních dnech panuje chaos.

„Vzhledem k dynamické povaze současné situace jsme zahájili odklonění dotčených letů ze vzdušného prostoru Afghánistánu,“ uvedl mluvčí United Airlines ve svém prohlášení v pondělí brzy ráno místního času s tím, že letecká společnost bude nadále úzce spolupracovat s úřady, aby „určily, jaký postup zvolit“. Informoval o tom server CNN Business.

Změny se týkají především letů United Airlines do Indie.

Bezpečí pasažérů na prvním místě

Společnost Virgin Atlantic také uvedla, že po „nejnovějších zprávách o situaci v Afghánistánu“ své nadcházející lety do Indie a Pákistánu přesměruje. Od pondělí tak budou lety dopravce do měst Islámábád, Láhaur, Bombaj a Nové Dillí, které obvykle létají nad Afghánistánem, odkloněny, aby se vyhnuly jeho vzdušnému prostoru.

Zdraví, bezpečí a ochrana našich zákazníků a zaměstnanců jsou vždy na prvním místě.
prohlášení Virgin Atlantic

„Zdraví, bezpečí a ochrana našich zákazníků a zaměstnanců jsou vždy na prvním místě,“ uvedl mluvčí Virgin Atlantic v prohlášení společnosti.

Německá letecká společnost Lufthansa rovněž uvedla, že přistoupí k přesměrování letů, aby se až do odvolání vyhnula afghánskému vzdušnému prostoru. „V důsledku toho se doba letu do Indie a dalších destinací prodlouží až o jednu hodinu,“ řekl mluvčí společnosti pro CNN Business.

Bývalý afghánský prezident Ašraf Ghaní uprchl ze země v neděli, několik hodin předtím, než bojovníci Tálibánu převzali kontrolu nad prezidentským palácem v Kábulu. Mnoho zemí momentálně pracuje na evakuaci svých občanů z Afghánistánu.

Evakuační lety pokračují dál

Afghánský úřad pro civilní letectví v pondělí oznámil, že z Mezinárodního letiště Hámida Karzaje v Kábulu byly zrušeny komerční lety. Podle pilotů byla civilní část letiště uzavřena. Evakuační lety zajištěné zahraničními vládami však pokračovaly i nadále.

Několik dopravců již oznámilo plány na zrušení služeb. Dubajské společnosti Emirates i Flydubai uvedly, že pozastavují jejich lety do Kábulu a z něj.

Stovky lidí se v pondělí snažily nastoupit do letadel. Air India byla jednou z mála zbývajících leteckých společností, která ještě před oznámením o pozastavení všech komerčních letů provozovala pravidelnou linku do a z Kábulu.

Dopravce uvedl, že se pokusí provozovat své pravidelné lety do Afghánistánu, dokud to „situace dovolí“. Nicméně lety společnosti Air India, které měly v pondělí směřovat z Indie do Kábulu, byly zrušeny těsně před startem.

Reklama

Doporučované