Hlavní obsah

Level závodění se posouvá nahoru, všichni jedou na hraně, říká elitní biker Slavík

Rozhovor s elitním závodníkem na horském kole Tomášem Slavíkem.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

O elitním závodníkovi na horském kole Tomášovi Slavíkovi se říká, že ve světě nemá konkurenci. Dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu a několikanásobný celkový vítěz světového poháru v rozhovoru promluvil mimo jiné o rizicích tohoto rychlého sportu.

Článek

Dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu a několikanásobný celkový vítěz světového poháru Tomáš Slavík nejen závodí, ale závody i organizuje. Mezinárodní cyklistická unie vyřadila před pár lety fourcross z programu svého světového poháru. Největším fourcrossovým závodem je tak JBC 4X Revelations v Jablonci. Slavík jej před pěti lety založil a od té doby nedopustil, aby ho vyhrál někdo jiný než on sám. Minulé léto triumfoval před domácím publikem už popáté v řadě.

„S Revelations jsem přišel z toho důvodu, protože jsem chtěl nastavit nějaký koncept, jak si doopravdy představuji z pozice profesionálního závodníka, jak má takový závod vypadat. Že to má být show nejen pro závodníky, ale i pro diváky, obrovská trať se vším všudy, s přímým přenosem. A to se nám daří a vyhrát takový závod je vždycky za odměnu,” vysvětluje Slavík.

V současné době se kromě fourcrossu věnuje i dalším disciplínám. „Moje hlavní srdcová disciplína je fourcross, což je závod ve čtyřech lidech na velkých skocích,” říká Slavík. „Aktuálně se věnuji více disciplínám, jako jsou městské sjezdy, kdy jede člověk na čas městem po schodech, po betonu, pak jezdím sérii Crankworx, kde se jezdí pumptracky a dual slalomy, takže už je toho opravdu hodně,” vysvětluje závodník.

Právě městské sjezdy, které se pořádají především v Jižní Americe, patří k těm nejrizikovějším závodům, kdy často přijdou k úhoně i neopatrní diváci nebo zvířata. Jednatřicetiletý závodník má přesto stále větší respekt ze závodů v lese.

„Nechápu, že to u mě takhle funguje, ale z městských downhillů nemám moc strach, mám větší respekt z lesa, tam mi to přijde nebezpečnější,” přiznává Slavík, i když si uvědomuje, že riziko zranění při jízdě ve městě je mnohem vyšší: „V městském sjezdu je to jednoduchá úvaha - když člověk udělá chybu, tak nevylítne mimo trať na louku nebo se nesklouzne po blátě, ale narazí do zdi či do zábradlí, takže následky za pád jsou opravdu zásadní, můžou být někdy až fatální.”

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované