Hlavní obsah

Liberec chystá refinancování dluhu, ročně by ušetřil 16 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberec připravuje další refinancování svého dluhu, splatit mu zbývá 1,5 miliardy korun. Změnou podmínek chce hlavně snížit částku, kterou platí ročně na úrocích.

Článek

Nyní platí Liberec zhruba 124 milionů ročně, snížení by mělo být asi o 16 milionů. Splatnost dluhu v rámci směnečného programu by se ale měla prodloužit o deset let, do roku 2035. Náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO) řekl, že refinancování by mělo zastupitelstvo města schvalovat v únoru.

Liberec vydal v roce 2010 dvoumiliardový dluhopis na 15 let, splatit z tohoto dluhu se mu zatím povedla jen čtvrtina. Před lety město refinancovalo svůj dluh do směnečného programu s výhodnějšími podmínkami pro něj. Vedení města už dříve uvedlo, že do roku 2025, tedy současného termínu splatnosti směnečného programu, zaplatí na úrocích o 300 milionů korun méně oproti původně vyjednaným podmínkám pro dluhopis.

Město dostalo nyní dvě nabídky od bank na další vylepšení podmínek. Výhodnější je od České spořitelny, u níž má Liberec vedený směnečný program. Karban uvedl, že do roku 2025 by úspora na úrocích mohla činit dalších 65 milionů korun. „To jsou peníze, které se ušetří, pokud se refinancování povede dotáhnout do smluvní dokumentace,“ dodal náměstek primátora.

Liberec v minulých letech dával na splátku dluhu 70 milionů korun, po přeměně do směnečného programu od roku 2019 tuto částku navýšil na 100 milionů. Včetně úroků tak ročně platí přes 220 milionů. Pokud se podle Karbana podaří vyjednat změnu podmínek směnečného programu, letos město na splátku jistiny dluhu vydá polovinu obvyklé částky, tedy 50 milionů. „To by bylo jen pro letošní rok. V dalších letech by to bylo opět 100 milionů ročně,“ dodal. Liberec se stejně jako ostatní města v zemi vyrovnává s propadem daňových příjmů v důsledku koronavirové pandemie a hledá, kde může uspořit.

Páté největší město v zemi kromě směnečného programu využívá ještě kontokorentní úvěr. Z něho chce letos použít bezmála 120 milionů na předfinancování projektů, na něž získalo dotace z EU. Plánuje také přijetí dalšího střednědobého úvěru ve výši 150 milionů na investice. Liberec počítá pro letošní rok s příjmy 2,23 miliardy korun, výdaje by měly být ještě o 235 milionů vyšší. Schodek chce město krýt z peněz, které zbudou na účtech na konci loňského roku.

Reklama

Doporučované