Hlavní obsah

Liberecká potravinová banka rozdělila rekordních 220 tun zboží

Foto: Česká federace potravinových bank

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecká potravinová banka získala loni pro potřebné rekordních bezmála 220 tun potravin a drogerie, je to zhruba o 65 procent víc než v předcházejícím roce.

Článek

„Potřeba pomoci s koronavirovou pandemií výrazně stoupla. Covidová opatření ale paradoxně pomohla sklady potravinových bank také naplnit, mířily do nich potraviny včetně masa, ovoce a zeleniny, které byly původně určené pro školy, restaurace či hotely, které musely zůstat zavřené,“ řekl ředitel liberecké potravinové banky Josef Vlček.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2013 a byla čtvrtou, která v Česku vznikla. Potřeba pomoci podle Vlčka kvůli koronaviru vzrostla, protože řada lidí přišla v souvislosti s pandemií o příjmy. „Je obrovský nárůst při přípravě potravinových balíčků pro rodiny v nouzi a pro seniory. My jsme připravovali v době předkoronavirové pět balíčků týdně, teď těch balíčků připravujeme pět až sedm denně. Ten nárůst je opravdu velký,“ doplnil Vlček. Většinu získaných potravin už také podle něj potřebným rozdělili.

Sklady banky pomáhají naplnit nejen obchody a výrobci, ale se zajištěním zásob trvanlivých potravin pomohli dárci, kteří je nakoupili v rámci listopadové sbírky. V té se podle Vlčka podařilo zajistit 19 tun trvanlivých potravin jako jsou těstoviny, rýže, mouka, ale také zeleninové či masové konzervy. „Ty rozdělujeme postupně, protože mají dlouhou trvanlivost. Co nám dochází, je trvanlivé mléko, to bychom přivítali,“ řekl. Pokud by chtěl někdo pomoci, nemusí čekat na sbírku, stačí zavolat a potraviny po dohodě dovézt. Kontakty jsou na stránkách banky.

Potravinová banka vznikla v budově bývalé pošty na sídlišti Rochlice. Prostory patří městu Liberec, které bance pronajalo spodní podlaží. Na provoz zařízení přispívá i Liberecký kraj, který už loni zvýšil podporu na 300.000 korun a pro letošní rok nedávno rada schválila stejnou dotaci. S Libercem se před koncem loňského roku banka dohodla na odkoupení areálu. „Rádi bychom se rozšířili i do druhého patra a celý objekt potřebuje úpravy, chceme na to žádat dotaci z Operačního programu Životní prostředí,“ dodal Vlček.

Reklama

Doporučované