Hlavní obsah

Liberec plánuje upravit centrální část na sídlišti Broumovská

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přeměna Broumovského náměstí patří mezi letošní vítězné návrhy takzvaného participativního rozpočtu, v němž o použití části městských peněz spolurozhodují obyvatelé.

Článek

Liberec chce v příštích letech rekultivovat prostor centrální části na sídlišti Broumovská. Zájem o zvelebení prostoru mezi základní školou a bývalým nákupním centrem Korint má i soukromý investor, jemuž tento objekt patří. Z rozpočtu města by měl jít na úpravy zhruba milion korun, majitel Korintu by podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) měl přidat další tři miliony.

„Vlastník bude revitalizovat celý objekt na bytový dům, vznikne 84 bytů. Samozřejmě potřebuje od města Liberec součinnost. Ta je v tom, že my dovolíme developerovi, aby zkultivoval okolí domu. Jednak on potřebuje parkovací plochy pro rezidenty, na druhou stranu město potřebuje, aby ten předprostor mezi obchodním domem Korint a základní školou Broumovská byl rekultivován,“ uvedl primátor.

Z Korintu by se měl stát polyfunkční objekt. V plánu majitele je, aby tam byly nejen byty, ale i komerční prostory k podnikání. Podzemní parkování pro nájemníky ale stačit nebude. Dalších 60 parkovacích míst by měl podle dohody s městem vybudovat venku. „Z toho 33 míst pro potřebu nových rezidentů a pronájemců komerčních prostor a 27 míst pro stávající obyvatele sídliště Broumovská. Předprostory zamýšlené výstavby a její parkovací plochy jsou v majetku města Liberce,“ dodala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Liberec připravuje také dílčí revitalizaci sídliště v Ruprechticích. Jde o oblast ohraničenou ulicemi Konopná, Třešňová a Rychtářská s více než 770 byty. Práce jsou rozdělené do pěti etap, první chce město zahájit už v příštím roce. Jako první by měla přijít na řadu dolní část Rychtářské ulice. „Kde by mělo vzniknout a být legalizováno několik desítek parkovacích míst a dalších několik desítek (parkovacích míst) by mělo být zlepšeno, zkultivováno,“ uvedl primátor. V projektu se počítá s tím, že nepropustné povrchy parkovacích ploch budou nahrazeny zasakovací dlažbou. Náklady na první etapu se odhadují na devět milionů korun.

Reklama

Doporučované