Hlavní obsah

Liberecká nemocnice má unikátní certifikát pro operace páteře

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Ředitel liberecké krajské nemocnice Richard Lukáš.

Reklama

Krajská nemocnice v Liberci získala jako první v Česku a čtvrtá v Evropě unikátní certifikát pro operace páteře, status Centra excelence spinální chirurgie. Ve světě má tuto certifikaci jen 13 nemocnic.

Článek

Certifikát uděluje společnost Eurospine - Spine Society of Europe, která sdružuje odborníky na páteř, zaměřující se na klinickou péči i výzkum. Liberečtí lékaři se na operace páteře specializují už čtvrt století, loni jich provedli více než 1800.

Liberecké nemocnici byl statut udělen na základě špičkové péče a rozvoje spinální jednotky, která je součástí zdejšího Traumacentra. „Krajská nemocnice získala statut Centra Excelence pro tři hlavní kategorie péče: degenerativní onemocnění, tumory a úrazy. Auditoři velmi kladně hodnotili vybavení klíčových provozů, zejména operačních sálů a JIP a diagnostického zázemí, návaznost jednotlivých procesů a velmi je překvapila přítomnost Spinální jednotky,“ řekl Richard Lukáš, generální ředitel liberecké nemocnice. Sám spoluzakládal a dlouhé roky vedl liberecké Traumacentrum, jehož součástí je právě i spinální jednotka.

Jak dodal, spinální chirurgická péče se v Liberci dál rozvíjí, zejména směrem k CT-navigovaným operacím (bez nutnosti otevřené rány, pouze pomocí vpichu přes kůži - pozn. red.). V posledních letech došlo k rozvoji minimálně invazivních zákroků a nemocnice plánuje rozvoj endoskopické spinální operativy.

„Spinální programy traumacentra a neurocentra se vzájemně doplňují a funguje zde oboustranná spolupráce. Silnou stránkou je tradičně operativa patologií horní krční páteře a kraniocervikálního přechodu (přechod mezi pevnou a hmotnou hlavou a mezi méně hmotnou a flexibilní krční páteří je mechanicky značně namáhán; horní krční páteř je klíčovým místem v řízení pohybů osového orgánu, a proto je kraniocervikální přechod často zdrojem potíží - pozn. red.), kde konzultujeme mezinárodně a díky navigačním technologiím jsme schopni vytvořit operační postupy přímo na míru pacientům s nestandardními anatomickými poměry,“ dodal Petr Suchomel, přednosta Neurocentra a spoluzakladatel spinální chirurgie v Liberci. „Vynikajících výsledků dosahuje péče o traumata, kde zásadní měrou přispívá dostupnost časné diagnostiky, časná a specializovaná rehabilitace na spinální jednotce a na oddělení rehabilitace a obecně efektivní organizace práce.

Eurospine – Spine society of Europe sdružuje odborníky v oblasti páteře, zaměřující se na klinickou péči i výzkum. Cílem této švýcarské neziskové organizace je poskytnout platformu pro výměnu zkušeností mezi odborníky, podporovat výzkum a vzdělávání a také informovat a vést pacienty. Pod její hlavičkou je vydáván prestižní evropský odborný časopis zabývající se páteří European Spine Journal, provozuje registr Spine Tango a organizuje množství odborných a vzdělávacích akcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované