Hlavní obsah

Liberecké divadlo uvede jako první adaptaci Vesnického románu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Romantický příběh nenaplněné lásky z úbočí Ještědu na motivy knihy Karoliny Světlé je námětem nového představení libereckého divadla F. X. Šaldy. Jde o první divadelní zpracování Vesnického románu.

Článek

Pod názvem Sylva bude mít v Malém divadle premiéru tento pátek.

„Světlá stojí strašně moc za to, aby ji lidé znali, patří sem, a je to prostě geniální spisovatelka. Kdyby byla Angličanka, tak se podle ní točí velkofilmy,“ řekla dnes novinářům dramaturgyně liberecké činohry Lenka Chválová.

Světlá se zapsala do literární historie především svými romány z Podještědí a Vesnický román je prvním z nich. V předloze je to příběh hluboké, leč nenaplněné lásky obětavé Sylvy a ušlechtilého Antoše, který je svázaný v nešťastném pragmatickém manželství se statkářkou. Z jeviště ale charakterově postavy vyzní zřejmě poněkud jinak. „Co jsem si přečetla román, tak jsem měla hodně jasno, ale po tom zpracování tady nemám vůbec jasno. Není to černobílé,“ uvedla představitelka Sylvy Barbora Bezáková.

Obdobný názor má i Jana Hejret Vojtková, jež bude hrát statkářku. „Když jsme měli první čtenou zkoušku, tak člověk odsoudí jednoduše toho, toho nebo toho. Když o tom ale pořád povídáte, když to prožijete, když se na to podíváte z jiného úhlu pohledu, tak se prostě stane to, že toho člověka ne úplně možná pochopíte, ale přiblížíte se mu a řekněte si: „Aha, tak on to opravdu nemohl udělat jinak. A to, že pak s ním ten život udělá točku, to už je jiná věc. Ale to se může stát každému z nás,“ uvedla.

Podle Chválové nabízí kniha Světlé základ pro drama až antických rozměrů. To je podle ní patrné i z postavy statkářky. „Strašně chce být dobrá a chce dělat věci, jak nejlépe umí, a přesto nedokáže v té složité životní situaci udělat věci tak, aby to dobře dopadlo,“ dodala. Inscenaci v dramatizaci Tomáše Syrovátky vytvořil režisér Martin Františák, umělecký šéf Švandova divadla v Praze. Není to pro něj první adaptace románu Světlé, pro Slovácké divadlo v Uherském Hradišti inscenoval román Kříž u potoka. „Vzbudila velký ohlas u diváků i odborné kritiky, objela nejprestižnější české festivaly, získala absolutní vítězství v divácké i odborné anketě Slováckého divadla a Klára Vojtková s Tomášem Šulajem se za své výkony v inscenaci dostali do úzké nominace na Ceny Thálie,“ uvedla mluvčí libereckého divadla Michaela Pompová.

Reklama

Doporučované