Hlavní obsah

Lidé nestojí s ruskými vlajkami a nekřičí „Chceme Sputnik“, říká vedení kraje

Foto: Seznam Zprávy

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN)

Reklama

Hejtmanka Středočeského kraje trvá na tom, aby všechny vakcíny, které se budou používat, prošly běžným schvalovacím procesem. Ve svém kraji nezaregistrovala, že by byl zájem o ruskou vakcínu Sputnik.

Článek

Situace ve středních Čechách se zlepšuje. Ubývá nemocných a klesl také počet pacientů v nemocnicích. Na co si kraj stěžuje, je ale nedostatek vakcín. Očkovacích center je dostatek, na skladech ale nejsou očkovací látky. Kraj doufá, že se situace zlepší.

Seznam Zprávy se v souvislosti s očkováním zeptaly středočeské hejtmanky, jaký je její postoj k ruské vakcíně Sputnik a zda má její kraj nějakou analýzu zájmu lidí o tuto vakcínu. O tom, že lidé zájem mají, hovořil nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

„Myslím si, že by se tady mělo očkovat vakcínami, které mají schválení tak, jak je nastavený schvalovací proces, tedy mají schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky a naším SÚKL, a pak s tím asi nemáme problém. Očkovat, aniž by tento schvalovací proces byl splněn, mi nepřijde šťastné, já osobně s tím rozhodně nebudu souhlasit. Analýzu zájmu jsme nedělali,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) potvrdil, že kraj žádný průzkum nebo analýzu nedělal, ale že lidé rozhodně nestojí u očkovacích center s tím, že by chtěli ruskou vakcínu Sputnik. „Ani před jedním z těch 22 očkovacích míst, která jsou v provozu, nejsou lidé, kteří by tam stáli s transparenty a ruskými vlajkami a křičeli chceme Sputnik, dejte nám Sputnik. Já nemám problém s žádnou vakcínou, ale musí projít standardním schvalovacím procesem,“ uvedl radní Pavlík.

Ve středních Čechách lidé dosud dostali přes 200 tisíc dávek vakcín, očkování nyní zrychluje. Funguje 21 očkovacích míst, další zahájí provoz 19. dubna v Kutné Hoře. Zatímco v uplynulých 14 dnech tvořily drtivou většinu podaných vakcín druhé dávky, tento týden se situace s dodávkami zlepšuje a druhé dávky tvoří zhruba 44 procent očkování.

Ve středočeských nemocnicích leží 519 lidí s koronavirem, situace se zlepšuje. Před třemi týdny bylo nemocných s covidem kolem 860 pacientů. Stav hromadného postižení osob nyní platí v 9 krajských nemocnicích. Jde o Brandýs nad Labem, Čáslav, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Neratovice, Příbram a Rakovník.

Situace v nemocnicích a v záchranné službě Středočeského kraje

- aktuální počet hospitalizovaných 519, z toho 122 s těžkým průběhem,

- na JIP aktuálně 119 osob, z toho 66 na umělé plicní ventilaci,

- lůžková kapacita dostatečná,

- počet výjezdů záchranky v průměru 450 denně.

Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové je teď nejhorší situace na Mladoboleslavsku, kde připadá zhruba 1400 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nejpříznivější situace je naopak na Benešovsku a Praze-západ, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 753 nakažených.

V regionu je nyní evidováno 26 ohnisek nákazy, z toho 11 v zařízeních sociálních služeb, v šesti zdravotnických zařízeních a tři ve školských zařízeních, z toho ve dvou předurčených školách pro děti zdravotníků, konkrétně ve Vlašimi na Benešovsku a v Berouně, a v jednom dětském domově v Pyšelích na Benešovsku.

Reklama

Doporučované