Hlavní obsah

Lidé půjčili lidem 3,2 miliardy. Zonky hlásí stoprocentní nárůst

Zonky, služba založená na principu, že lidé půjčují lidem.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Lidé si prostřednictvím platformy Zonky loni půjčili 3,2 miliardy korun, což je proti předchozímu roku nárůst o sto procent. Cílem pro letošní rok je objem půjček šest miliard Kč, řekl ČTK generální ředitel Zonky Pavel Novák.

Článek

Společnost, jejíž ambicí je postupně působit ve všech státech EU, chce podle něj ještě v tomto roce vstoupit na německý nebo španělský trh.

Podíl platformy Zonky na trhu nových spotřebitelských úvěrů nyní činí tři až čtyři procenta. Novák plánuje, že v tomto roce by podíl měl dosáhnout sedmi procent a v roce 2020 pak deseti procent. Společnost má kolem 50 tisíc klientů, z toho asi 30 tisíc si vzalo úvěr, investorů je přes 25 tisíc. Akumulovaná ztráta Zonky představuje nyní 400 milionů Kč, do zisku by se podle Nováka měla začít dostávat na konci roku 2020.

Lidé si prostřednictvím Zonky půjčují především na refinancování dražších půjček (25 procent), rekonstrukci nemovitosti (20 procent) a na pořízení automobilu (15 procent). Průměrná půjčka činí 150 tisíc Kč. „Klienti si za tyto peníze nepořizují zbytné zboží, ale spíše věci dlouhodobé hodnoty,“ podotkl Novák. Úroky podle něj přes vývoj úrokových sazeb spíše klesají a jsou nyní 1,0 až 1,5 bodu pod tržní průměrnou sazbou.

Reklama

Doporučované