Hlavní obsah

Lidé se vrací do metra, další dvě stanice jsou nově pokryté internetem

Foto: DPP

Vysokorychlostní internet je nyní dostupný i na Andělu.

Reklama

Cestující v pražském metru se nově připojí k internetu ve stanicích Anděl a Smíchovské nádraží na lince B. Stanice a tunely jsou pokryty vysokorychlostní sítí LTE. Současně s odezníváním epidemie stále roste počet cestujících.

Článek

Připojit se k vysokorychlostnímu internetu mohou nově pasažéři pražského metra, a sice v úseku od Anděla po Smíchovské nádraží. Podle dopravního podniku mohou mobilní služby v tomto standardu nyní lidé využívat už ve 22 stanicích a přilehlých tunelech pražské podzemní dráhy. „Nejpozději do poloviny června síť LTE dostanou také stanice Florenc B a Palmovka. Na začátku letních prázdnin by se měla rozšířit do dalších pěti stanic pražského metra na lince A i B,“ uvedl dopravní podnik na webu.

V úseku Křižíkova-Invalidovna byla síť LTE zprovozněna na konci března. V dalších pěti stanicích Staroměstská, Malostranská, Hradčanská, Dejvická a Českomoravská i v přilehlých tunelech by měly mobilní služby ve standardu LTE cestujícím začít sloužit se startem prázdnin.

Cestujících přibývá

Současně se nyní opět zvýšil počet cestujících. Sčítače ve stanicích zaznamenaly v pondělí 1. června 1 347 678 nástupů a výstupů ze stanic a počet o den později vzrostl. Například 1. května to bylo 393 284 a minulé pondělí 25. května 1 176 494 nástupů a výstupů. Pražský dopravní podnik zaznamenal kvůli opatřením proti šíření koronaviru v době nejpřísnějších opatření až osmdesátiprocentní pokles cestujících.

„Již jsme se přehoupli přes více než 600 000 cestujících v pracovní den, což je přes polovinu cestujících v normálním provozu, kdy běžný den jezdilo více než 1,2 milionu lidí. Aby cestující měli dostatek prostoru, navýšili jsme v souladu s tímto provozem od pondělí z prázdninového na poloprázdninový jízdní řád,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Reálný počet cestujících podnik počítá tak, že vezme zaznamenané vstupy a výstupy, takzvaný obrat, a číslo vydělí dvěma. V pondělí 1. června zaznamenaly sčítače 673 255 vstupů, 674 423 výstupů. Celkový obrat pak byl přes 1,3 milionu.

Stoupající trend se nezastavil ani o den později, tedy v úterý 2. června. Sčítače zaznamenaly 687 813 vstupů, výstupů bylo 689 869 a celkový obrat cestujících byl 1 377 682.

Mezi nejvytíženější stanice patří dlouhodobě I. P. Pavlova na trase C a Černý Most na trase B. Naopak nejméně vytížené jsou Roztyly a Prosek na trase C či Invalidovna a Kolbenova na trase B.

Metro je postupně čím dál víc online.

Dopravní podnik od pondělí zkrátil intervaly ve špičce na všech linkách metra. Na lince A jezdí v intervalu tři minuty, 160 vteřin na lince B a 130 vteřin na lince C. V odpolední špičce jsou intervaly 3,5 minuty na lince A, tři minuty na lince B a 155 vteřin na lince C. Během dopoledne mimo špičky vypravuje podnik na všech linkách soupravy po pěti minutách. O víkendech a státních svátcích pojede metro po 7,5 minuty.

Generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski v květnu řekl, že společnost chystá kvůli pandemii covid-19 úspory zejména v provozních výdajích. Největší ztráty při krizi zaznamenal v tržbách z jízdného, které podle něj budou v řádu stovek milionů korun. Přesné dopady krize ale stále nejsou známy.

Provoz MHD byl na začátku pandemie omezen. Kromě upravených jízdních řádů stále platí v Praze také zákaz nástupu předními dveřmi nebo je zrušen prodej jízdenek u řidičů městských autobusů. Všichni cestující musí mít v MHD zakrytý nos a ústa.

Reklama

Doporučované