Hlavní obsah

Lidé si mohou virtuálně prohlédnout dvě nejstarší Hückelovy vily

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dvě nejstarší z památkově chráněných Hückelových vil v Novém Jičíně, které jsou veřejnosti nepřístupné, si mohou lidé prohlédnout prostřednictvím městských internetových stránek.

Článek

Obě památky nechala radnice, která usiluje o jejich záchranu, natočit 3D kamerou. ČTK to dnes sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

„Na konci července měla proběhnout komentovaná prohlídka areálu vil včetně doprovodného programu a výstav. Kvůli epidemiologické situaci a souvisejícím nařízením se ale neuskuteční,“ uvedl koordinátor záchrany vil Radek Polách z Muzea Novojičínska. Díky moderním technologiím podle něj ale lidé uvidí víc než při fyzické prohlídce. „Veřejnost se dostane i do míst, kam by se jinak nepodívala. Do sklepení nebo na půdu,“ uvedl Polách.

Odborná firma snímala interiéry i venkovní prostory areálu tři dny. „Účastníci virtuální exkurze se mohou pohybovat po jednotlivých bodech, které jim umožňují otáčení pohledu v rozsahu 360 stupňů,“ uvedla Machková. Nasnímaný materiál využijí i restaurátoři a architekti. Záznam zdokumentoval i použité materiály a stav budov před likvidací dřevomorky, která se ve vilách bude dělat na podzim.

„Součástí zpracované vizualizace je i video, ve kterém se vyjadřují lidé, kteří k vilám mají nějaký vztah. Například paní Nicole Hückel, což je pravnučka Fritze Hückela, posledního majitele vily Augusta Hückela,“ uvedl novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení). Ve videu hovoří také spoluautor televizního filmu Šumný Nový Jičín architekt David Vávra.

Hückelové v Novém Jičíně založili továrnu na klobouky, dnešní Tonak. Ve stráni nad továrnou postavili čtyři vily. Město opustili koncem druhé světové války a jako Němcům jim stát továrnu i domy zabavil. Dvě vily jsou opravené: jedna patří městu a je v ní mateřská škola, druhou, v níž je dětský domov, vlastní kraj.

Dva nejstarší domy, vily Augusta a Johanna Hückelových, koupilo město v roce 2016 ve zdevastovaném stavu za 13,5 milionu korun a chystá jejich záchranu. Vily byly postaveny v letech 1880-1882 podle návrhu významného architekta Otto Thienemanna a vyzdobeny díly známého malíře Eduarda Veitha.

Virtuální prohlídku vil najdou zájemci na stránkách www.novyjicin.cz v sekci „volný čas“.

Reklama

Doporučované