Hlavní obsah

Lidé z Dačic chtějí na náměstí křižovatku se semafory, objezd odmítli

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé v jihočeských Dačicích si přejí, aby při plánované opravě dolní křižovatky na Palackého náměstí vznikla křižovatka se semafory, ne kruhový objezd.

Článek

Lidé v dnešním referendu odevzdali 3566 hlasů, z toho 3092 bylo pro křižovatku se semafory. Dačice teď začnou jednat s Jihočeským krajem, který je investorem stavby.

„Účast byla velká, myslím si, že tomu trošku pomohla účast ve volbách. Tím, že je referendum závazné, je vidět, že to lidé vzali za své a využili možnosti, aby se mohli vyjádřit. Vybrali průsečnou křižovatku se semafory. Ta převaha (hlasů) je jasná, zpráva je jednoznačná: lidé v Dačicích chtějí průsečnou křižovatku se semafory,“ řekl starosta Karel Macků (KDU-ČSL). Výsledky referenda zveřejnilo město na webu.

Křižovatka je místem, kde se kříží tranzitní doprava ve směru od Jindřichova Hradce, Moravských Budějovic a Telče. Její stavba je součástí obnovy Palackého náměstí. O náklady se podělí město a kraj.

Podle starosty by situaci nejlépe vyřešil obchvat Dačic, který by odvedl tranzitní dopravu z města. „Byl by zcela ideálním řešením. Už v roce 2016 nechalo město zpracovat studii alternativní trasy a dnes je možné říct, že jsme se díky konstruktivním jednáním se společností Centropen i Jihočeským krajem výstavbě hodně přiblížili. Přesto by mohla být stavba obchvatu zahájena nejdříve za nějakých deset až 15 let,“ uvedl již dříve starosta města, jež má 7500 obyvatel.

Reklama

Doporučované