Hlavní obsah

60 rodin odsouzených k vystěhování. "Tak ať mě zavřou, nikam nepůjdu"

Lidé ztratili důvěru ve stát, říká zástupce bytového družstva Svatopluk.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, v němž je vystěhování nařízeno, se budou snažit bojovat všemi prostředky.

Článek

Obyvatelé bytů družstva Svatopluk v Horoměřicích, kteří mají podle soudního verdiktu do měsíce své domovy vyklidit, se odmítají odstěhovat.

Na jiné bydlení nemají peníze, navíc jeden měsíc je na sehnání náhradního ubytování málo, řekli zpravodaji agentury ČTK. Vyklizení se podle agentury týká asi 60 rodin.

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, v němž je vystěhování nařízeno, se budou snažit bojovat všemi prostředky.

To, že spor není u konce, připustil i soudce Nejvyššího soudu Zdeněk Krčmář, který verdikt o vystěhování vynesl. Předpokládá, že družstvo se ještě obrátí na Ústavní soud.

Případná ústavní stížnost nemá sama o sobě odkladný účinek. Ústavní soud jej však může stížnosti přiznat.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle verdiktu Nejvyššího soudu absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. Družstvo tak v podstatě investovalo do cizího majetku.

Obyvatelé dotčených domů řekli, že za 25 let si z holostaveb vybudovali útulné bydlení, do kterého investovali spoustu peněz.

Podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka se lidé na začátku snažili zachránit rozestavěné domy. "Nás bylo 1000 klientů, kteří tady vložili do důvěryhodného systému svoje peníze. Ten H-System propagovali tehdejší naši reprezentnanti, politici za tím stáli, tam to vypadalo, že H-System nemůže nikdy zkrachovat. H-System zkrachoval a my jsme se snažili klienty nějakým způsobem zachránit, aby nepřišli o své peníze," řekl Junek.

„Správce konkurzní podstaty pravil, že to máme dostavět, pokud na to budeme mít schopnosti, sílu a peníze, a že nám to potom prodá. To se nestalo, protože správce konkurzní podstaty pana Kudláčka vyměnili za pana Monsporta. A pan Monsport řekl: Žádný prodej, oni odtamtud vypadnou,“ řekla ČTK jedna z obyvatelek Marie Nollová.

Uzávěrka Sabiny Slonkové o krachu H-Systemu:

Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Správce Josef Monsport chce podle dřívějšího vyjádření nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy.

Nejvyšší soud však při dovolání konkursního správce dospěl k opačnému závěru.

Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport rozhodnutí Nejvyššího soudu ve sporu s družstvem Svatopluk vítá. Umožní to vypořádat věřitele rovným dílem, řekl. Lidí, kterých se vystěhování z domů týká, lituje.

Reklama

Doporučované