Hlavní obsah

Lidé z vesnice prosí vládu, ať u nich postaví jadernou elektrárnu

Svět bez obalu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vrátí se devátá největší země světa k jaderné energii? Kazašská vesnice Ulken za to v každém případě bojuje.

Článek

Zatímco v západní Evropě vyvolávají jakékoli jaderné plány obvykle u místních samospráv odpor a například v Česku se už roky vláda marně snaží najít místo pro úložiště jaderného odpadu, mnozí obyvatelé kazašské obce Ulken to vidí jinak. Touží po tom, aby právě na Ulken ukázala vláda jako na místo, kde vyroste nová jaderná elektrárna.

„Doufáme, že tady bude něco vybudováno. A že pak budeme mít lepší život. Nevidíte, v jakém stavu tahle vesnice je?“ ptá se jeden z místních. „Věříme, že by to tu vypadalo lépe, kdyby se tady postavila jaderná elektrárna. A že by se věci oživily tak, jak se to stalo v 80. letech.“

Kazašský jaderný reaktor byl v minulosti už v Aktau v jihozápadní části země na pobřeží Kaspického moře. V roce 1999 byl uzavřen kvůli nedostatku vhodného paliva.

Tento duben však Rusko Kazachstánu nabídlo, že mu pomůže postavit novou jadernou elektrárnu.

Ulken je považován za jedno z možných míst. V 80. letech tu existovaly plány na výstavbu hydroelektrárny, projekt však po rozpadu Sovětského svazu zkrachoval.

Proti stojí fakt, že se obec nachází v oblasti, která má být náchylná k zemětřesení. Ochránci životního prostředí proto zpochybňují jak bezpečnost, tak i ekonomickou návratnost jaderné elektrárny.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který má premiéru v Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované