Hlavní obsah

Lidem bez kuponu MHD zdraží lanovka na Petřín. Za jízdu zaplatí 60 korun

Foto: Seznam Zprávy

Petřín.

Reklama

Lidem bez předplatního kupónu pražské MHD se zdraží cestování lanovkou na Petřín. Od neděle 1. srpna 2021 totiž pro lanovku bude zaveden speciální tarif, kdy jednotlivá jízda vyjde na 60 korun.

Článek

Již tak nebude stačit koupit si běžnou 30minutovou jízdenku za dosavadních 24 korun. Vyplývá to z nového ceníku jízdného zveřejněného na webu pražské integrované dopravy (PID). Kromě lanovkové jízdenky od neděle zdraží i jednotlivé jízdné v hlavním městě. Cena měsíčního, čtvrtletního a ročního kuponu se nemění.

„Cílem Prahy je zvýšit příjmy z jízdného, ale přitom co nejméně poškodit místní obyvatele. Lanovka na Petřín je v drtivé většině využívána návštěvníky Prahy a není důvod, aby Praha z peněz daňových poplatníků lanovku takto výrazně dotovala,“ sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Změna ceny jízdného se netýká cestujících s měsíčním, čtvrtletním či ročním předplatním kupónem. Stejně tak si zvláštní jízdenku nebudou muset kupovat lidé, kteří si již předtím pořídili a mají platnou 24hodinovou či třídenní jízdenku. Stejně tak si ji nemusí pořizovat děti do 15 let nebo senioři, kteří jezdí v MHD zdarma.

Jízdné se od neděle zdraží pro cestující využívající jednotlivé jízdenky. Ta na 30 minut zdražuje z 24 na 30 Kč a 90minutová z 32 na 40 korun. Zvyšuje se rovněž cena sms jízdenky, a to o v případě třicetiminutové z 24 na 31 Kč a 90 minutové z 32 na 42 Kč. Ve středních Čechách se zvýšily ceny jednorázových i předplatních jízdenek o pětinu až čtvrtinu. Důvodem jsou zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy. Vznikne nový tarif pro lidi ve hmotné nouzi, kteří zaplatí měsíčně 165 Kč.

Reklama

Související témata:

Doporučované