Hlavní obsah

Lipovská končí v Radě ČT, před hlasováním museli vyvést Volného

Foto: Profimedia.cz

Hana Lipovská na červencové tiskové konferenci, na které oznámila kandidaturu za Volný blok v Pardubickém kraji.

Reklama

Jednání o odvolání Hany Lipovské, která kandiduje ve volbách za Volný blok, poznamenala další potyčka poslance Lubomíra Volného v sále Sněmovny.

Článek

Ekonomka Hana Lipovská skončila po necelých šestnácti měsících v Radě České televize. Z funkce ji odvolali poslanci kvůli jejím politickým aktivitám. Lipovská kandiduje v říjnových volbách za hnutí Volný blok.

Odvolání Lipovské podpořilo v poloprázdném sále 63 poslanců, 11 bylo proti.

Hlasování předcházely vypjaté scény v sále. Šéf Volného bloku Lubomír Volný, který se snažil jednání o Lipovské zablokovat, odmítl po třech hodinách opustit řečnický pultík. Stejně jako při jeho dřívějším incidentu ho musela vyvést policejní ochranka.

Původně měla Sněmovna o Lipovské hlasovat už ve čtvrtek. Vládní hnutí ANO ale projednání bodu nepodpořilo, podle pozdějšího vyjádření omylem. V pátek ráno většina poslanců odhlasovala, že se bod o Lipovské projedná v poledne. Na návrh TOP 09 si projevy v rozpravách omezili na dvakrát deset minut.

Přesto se jednání protáhlo až skoro do půl čtvrté, i když schůze měla podle původní dohody skončit ve 14:00. Po poradě šéfů klubů se ale poslanci rozhodli, že tento bod jako jediný dotáhnou.

Návrh na odvolání Lipovské předložila za sněmovní volební výbor poslankyně Olga Sommerová (za TOP 09). Odvolala se na zákon o České televizi, podle něhož členové Rady ČT nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo vystupovat jejich jménem. „Ztratila definitivně svoji nestrannost a nezávislost. Je zřejmé, že porušuje zákon,“ zdůvodnila Sommerová.

Zastání u KSČM

Lipovské se kromě Volného a dalšího poslance z Volného bloku Mariana Bojka zastali i komunisté. „Výklad, že samotná kandidatura je v kolizi se zákonem, je protiústavní,“ namítal předseda KSČM Vojtěch Filip.

Poslanci vládního hnutí ANO zdůrazňovali, že Lipovskou nechtějí odvolat proto, že ostře kritizuje vedení ČT, ale kvůli její kandidatuře ve volbách. „Já jsem ji zvolil a nestydím se za to. Ale dneska zvednu ruku pro její odvolání,“ prohlásil poslanec Milan Feranec.

Po poledni postupně ubýval počet poslanců v sále, zákonodárci se z různých důvodů omlouvali. Někteří podpořili neúspěšné návrhy na přerušení schůze, jako například Václav Klaus mladší. „Přiznám se, jedu s dcerkou, nechci tady poslouchat tyhle žvásty,“ řekl bývalý předseda Trikolóry.

Poslanec Volný se pokoušel odvrátit hlasování nejprve využíváním faktických poznámek. „To je fraška na politickou objednávku,“ prohlásil v jednom ze svých vystoupení. Zdůraznil, že podobně jako nyní Lipovská v minulosti ve volbách kandidovali také jiní členové mediálních rad, například Erazim Kohák, Petr Uhl, Dana Makrlíková nebo Petr Žantovský.

Když řečnění nezabralo, odvolával se na poruchu svého řečnického zařízení. Odmítl poslechnout předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), aby hlasoval z jiného. „Nebudu hlasovat z jakéhokoli jiného místa, protože bych se mohl infikovat covidem,“ prohlásil s tím, že mu zařízení asi ucpali Piráti.

Nakonec Volný odmítl odejít od řečnického pultu a ze sálu ho musela vyvést ochranka. Následná potyčka, při které Volný poškodil mikrofon, nebyla vidět v přímém přenosu, předsedající schůze nechal vypnout kamery. O odvolání Lipovské se nakonec hlasovalo až po další přestávce.

Reklama

Doporučované