Hlavní obsah

Lipovská ztratila nezávislost, odvolejte ji, doporučil výbor poslancům

Foto: Profimedia.cz

Hana Lipovská.

Reklama

aktualizováno •

Volební výbor v Poslanecké sněmovně navrhl odvolání Hany Lipovské z Rady České televize kvůli tomu, že kandiduje v letošních volbách. Rozhodnout o tom musí plénum Sněmovny.

Článek

Poslanecký volební výbor přijal usnesení, aby plénum Sněmovny odvolalo Hanu Lipovskou z Rady České televize.

Lipovská kandiduje do Poslanecké sněmovny, je lídrem kandidátky Volného bloku v Pardubickém kraji. Rezignovat na členství odmítla až do doby případného zvolení, rozhodnutí Sněmovny ale bude respektovat.

„Schváleno, nikdo se nezdržel, nikdo není proti,“ shrnul výsledek hlasování poslanec ANO Aleš Juchelka.

Poslankyně TOP 09 Olga Sommerová hned v úvodu jednání výboru řekla, že Lipovská svojí kandidaturou zatratila podle ní nezávislost a má vyhraněné politické názory.

„Ztratila definitivně svoji nezávislost a nestrannost. Nevidím jiné řešení než zaujmout jasné stanovisko. Je naprosto zřejmé, že svým jednáním porušuje zákaz platný pro člena Rady České televize, a kladu otázku, kdo jiný než Poslanecká sněmovna a Senát má dbát na dodržování zákona,“ zdůvodnila návrh na odvolání poslankyně Sommerová.

Poslanec ANO Patrik Nacher odvolání Lipovské podpoří. „Usnesení podpořím. V momentě, kdy ten člověk kandiduje a je lídrem a aktivně vystupuje, je zván do médií, hájí nějaké stanovisko, tak v té chvíli de facto ztrácí nezávislost. Padni komu padni, zachoval bych se tak, i kdyby se to týkalo člena ANO,“ uvedl Nacher.

Lipovská: Předvolební boj

Lipovská na rozhodnutí výboru reagovala na tiskové konferenci přímo ve Sněmovně. „Budu respektovat usnesení a rozhodnutí Sněmovny. Mrzí mě, že paní Sommerová upřednostnila předvolební boj,“ uvedla Lipovská.

Příznivci Volného bloku Lubomíra Volného narušili jednání o jejím odvolání hned na jeho začátku, protože přišli bez roušek. Jednání se nakonec kvůli tomu muselo přesunout do jiné místnosti a bez účasti veřejnosti.

Výbor má řešit i rezignaci lídra pražské kandidátky SPD Josefa Nerušila z Rady Českého rozhlasu. Nerušil na rozdíl od Lipovské v Radě kvůli zapojení do voleb sám skončí. Chce se plně věnovat předvolební kampani.

Nerušil byl do devítičlenné rady zvolen loni 29. září. „Věřím, že svou rezignací napomohu k definici úzu, podle kterého se budou v budoucnu řídit i ostatní členové mediálních rad,“ dodal.

Reklama

Doporučované